Φροντίδα

Οδηγίες βουρτσίσματος των δοντιών για αποτελεσματική απομακρύνση των βακτηρίων
30.01.2012 | Omnipress
Οδηγίες βουρτσίσματος των δοντιών για αποτελεσματική απομακρύνση των βακτηρίων
Το βούρτσισμα των δοντιών στην αρχαιότητα απαιτούσε θάρρος! Αν ζούσατε στην αρχαία Αίγυπτο, θα βουρτσίζατε τα δόντια σας με τριμμένα κλαδιά. Στην Κίνα του 15ου αιώνα θα χρησιμοποιούσατε τρίχες χοίρου σε λαβές από ελεφαντόδοντο ή μπαμπού. Στην Ευρώπη θα χρησιμοποιούσατε τρίχες αλόγου. Οι αρχαίες οδοντόκρεμες ήταν πραγματικά ανατριχιαστικές... Ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα συστατικά ήταν συνθλιμμένα κόκκαλα και όστρακα, σκόνες από οπλές, κάρβουνο και σαπούνι. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν ginseng, βότανα και αλάτι.

Στη Βικτωριανή εποχή οι οδοντόπαστες κυκλοφορούσαν σε βάζα, αλλά δε χρησιμοποιήθηκαν τρίχες από νάιλον για το βούρτσισμα των δοντιών πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα οι οδοντόκρεμες περιέχουν πολλά διαφορετικά συστατικά κι αντίστοιχη ποικιλία υπάρχει και στις οδοντόβουρτσες.

Οι επιλογές προκαλούν σύγχυση, αλλά αν θέλετε να μάθετε πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας αποτελεσματικά, ακολουθούν οδηγίες με τα καλύτερα εργαλεία και μεθόδους καθαρισμού των δοντιών.

Επιλέξτε τα κατάλληλα σύγχρονα μέσα για το βούρτσισμα των δοντιών

Είτε χρησιμοποιείται ηλεκτρική οδοντόβουρτσα (που εφευρέθηκε το 1939) είτε μηχανική, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα ίδια-αν βουρτσίζετε σωστά, σύμφωνα με την ADA.

Ας εξετάσουμε τους σημαντικότερους κανόνες για την επιλογή των σωστών μέσων στοματικής υγιεινής.

Άνεση. Ηλεκτρική είτε μηχανική, επιλέξτε την οδοντόβουρτσα που θα χρησιμοποιήσετε. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είναι άνετη στο στόμα σας και στο χέρι σας.

Ασφάλεια. Χρησιμοποιήστε μαλακή ή πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν θα πρέπει να ερεθίζει τα ούλα. Όλες οι συσκευές και τα χαρακτηριστικά τους για το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να προστατεύουν τα δόντια και τα ούλα κι όχι να τα καταπονούν.

Καθαρισμός. Βουρτσίζετε τα δόντια σας με μία νέα οδοντόβουρτσα ή κεφαλή οδοντόβουρτσας κάθε 3-4 μήνες για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων. Ξεπλύνετε σχολαστικά την οδοντόβουρτσα μετά από κάθε χρήση κι αποθηκεύστε την σε κάθετη θέση και στεγνή. Το βούρτσισμα με οδοντόβουρτσες που αποθηκεύονται σε κλειστά ντουλάπια βοηθά στη μετάδοση των στοματικών βακτηρίων.

Μη μοιράζεστε την οδοντόβουρτσα με κανέναν άλλο αλλιώς θα ανταλλάσσετε μικρόβια. Οι βούρτσες που βρίσκονται σε κοινό δοχείο δεν θα πρέπει να ακουμπούν η μία την άλλη.

Μέγεθος: Επιλέξτε μία βούρτσα που να ταιριάζει στο στόμα σας. Μην ανησυχείτε αν είστε ενήλικας και προτιμάτε μία παιδική οδοντόβουρτσα. Το σημαντικό είναι να βουρτσίζετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών.


ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Η επισκεψή σας στον οδοντίατρο

Είναι γνωστό πως κανείς δεν ενθουσιάζεται με μία επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αλλά με τις εξελιγμένες σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνολογίες, μία οδοντιατρική επίσκεψη δεν αξίζει να την θεωρούμε "φόβητρο".

Καθαρισμός Ανάμεσα στα Δόντια

Καθαρίζουμε καθημερινά τις επιφάνειες μεταξύ των δοντιών (μεσοδόντια) χρησιμοποιώντας το ειδικό οδοντόνημα ή άλλα μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού (βούρτσες μεσοδοντίων, ειδικές οδοντογλυφίδες). Η εισαγωγή του νήματος ανάμεσα στα δόντια γίνεται ήπια και χωρίς πίεση.

Καθημερινή οδοντική φροντίδα

Έχετε ακούσει τη φράση πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Όσον αφορά την Οδοντιατρική, η καθημερινή οδοντική φροντίδα είναι προληπτική θεραπεία.

Προϊόντα Στοματικής Υγιεινής

Αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με το βούρτσισμα και τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών, τα προϊόντα που παρουσιάζουμε στη συνέχεια, μας βοηθούν να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τερηδονισμού των δοντιών και να κάνουμε το χαμόγελο μας πιο λαμπερό.

Σωστό Βούρτσισμα

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας μία μέτρια έως μαλακή οδοντόβουρτσα και μία οδοντόκρεμα που να περιέχει φθόριο. Το μέγεθος της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να φθάνει σε όλες τις επιφάνειες όλων των δοντιών του στόματος.

Υγιεινή και Φροντίδα

Κάθε τι που υπάρχει γύρω μας, για να διατηρηθεί γερό και όμορφο, χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα του. Το ίδιο ισχύει και για το χαμόγελο μας και φυσικά και για τα δόντια μας. Για να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή και το χαμόγελο μας λαμπερό, επιβάλλεται η σωστή και τακτική φροντίδα του στόματος μας συνολικά.