Φροντίδα

Επιλογή της κατάλληλης οδοντόκρεμας
30.01.2012 | Omnipress
Επιλογή της κατάλληλης οδοντόκρεμας
Επιθυμείτε να απομακρύνετε τα στοματικά βακτήρια κι όχι να τραυματίσετε τους μαλακούς ιστούς ή τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Ποια είναι η κατάλληλη οδοντόκρεμα για εσάς; Απλά βεβαιωθείτε πως σας αρέσει για να μην αποφεύγετε το βούρτσισμα των δοντιών.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την επιλογή οδοντόκρεμας.

Φθόριο. Ενδυναμώνει την αδαμαντίνη των δοντιών για προστασία από την τερηδόνα. Επειδή προστατεύει την αδαμαντίνη που καλύπτει την κίτρινη οδοντίνη, βοηθά στη λεύκανση των δοντιών και την αποφυγή οδοντικής ευαισθησίας. Εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη αρχόμενης τερηδόνας. Βουρτσίζετε τα δόντια σας με φθόριο για την καλύτερη στοματική υγεία.

Αν καταπίνετε, όμως, πολύ φθόριο (στο νερό, την οδοντόκρεμα ή το στοματικό διάλυμα) τα δόντια σας μπορεί να αρχίσουν να κιτρινίζουν.

Θειούχο λαυρικό νάτριο (ΘΛΝ). Αυτό το καθαριστικό απομακρύνει το βιοϋμένιο, τα βακτήρια κι άλλα υπολείμματα. Δυστυχώς, το ΘΛΝ προάγει τη δημιουργία ελκώσεων, τον ουλικό ερεθισμό και την κακοσμία για ορισμένους. Αν εμφανίζετε ευπάθεια σε στοματικά έλκη ή κακοσμία η οδοντόκρεμά σας δεν θα πρέπει να περιέχει ΘΛΝ.

Πυροφωσφορικό νάτριο. Συχνά συναντάται σε οδοντόκρεμες για τον έλεγχο της τρυγίας, αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει οδοντική ευαισθησία. Και παρόλο που το βούρτσισμα των δοντιών με αυτό το συστατικό μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία τρυγίας, δεν απομακρύνει αυτήν που έχει ήδη δημιουργηθεί. Το πυροφωσφορικό νάτριο μπορεί να ερεθίσει τα ούλα.

Λευκαντικές ουσίες. Καμία οδοντόκρεμα δεν αλλάζει το χρώμα των δοντιών, αλλά ορισμένα αυξάνουν ορισμένες επιφανειακές χρωστικές. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου με μαγειρική σόδα αποτρίβει τις επιφάνειες και καθαρίζει ορισμένα βακτήρια που προκαλούν ουλικά νοσήματα. Αλλά το υπεροξείδιο είναι, επίσης, ερεθιστικό. Να χρησιμοποιείται με μέτρο οδοντόκρεμες με λευκαντικές ουσίες.

Αποτριπτικές ουσίες. Το ενυδατωμένο διοξείδιο του πυριτίου και το ανθρακικό ασβέστιο είναι τα συνήθη συστατικά-το επίπεδο αποτριβής ποικίλλει σε κάθε οδοντόκρεμα. Ορισμένοι οδοντίατροι προτείνουν οδοντόκρεμες με χαμηλότερη τιμή Σχετικής Αποτριβής της Οδοντίνης (ΣΑΟ) (οι τιμές ποικίλλουν από 8-200) σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, έχετε την τάση να βουρτσίζετε με δύναμη τα δόντια σας ή εμφανίζετε υφιζήσεις στα ούλα.

Πώς να βουρτσίζετε αποτελεσματικά τα δόντια σας

Ποιος είναι λοιπόν ο σωστός τρόπος; Υπάρχει μία συγκεκριμένη τεχνική που καλείται μέθοδος Bass για το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά ο υγιεινολόγος ή ο οδοντίατρος μπορεί να σας δώσουν κι επιπρόσθετες συμβουλές με βάση τις ανάγκες σας. Προγραμματίστε ένα ραντεβού για καθαρισμό και βεβαιωθείτε πως βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας.

Εν τω μεταξύ, να έχετε υπόψη σας αυτούς τους κανόνες για τη συσσώρευση πλάκας κατά το βούρτσισμα των δοντιών:

Συχνότητα. Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο ή τρεις φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία. Το νήμα αφαιρεί την πλάκα ανάμεσα στα δόντια, όπου δε φτάνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας. Θυμηθείτε πως το έντονο βούρτσισμα των δοντιών τραυματίζει τους μαλακούς ιστούς.

Διάρκεια. Αφιερώστε περίπου 30΄΄ για κάθε τεταρτημόριο του στόματος-περίπου δύο λεπτά για το συνολικό βούρτσισμα. Οι περισσότερες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ένα χρονομετρητή ή βγάζουν συγκεκριμένο ήχο ανά 30΄΄. Αν βουρτσίζετε τα δόντια με μηχανική οδοντόβουρτσα, προσπαθήστε να διαρκέσει το βούρτσισμα όσο ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο.

Δύναμη. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι όπως το τρίψιμο του σώματος με σφουγγάρι. Ασκήστε ήπια πίεση στα δόντια και τα ούλα. Αν πονούν ή αιμορραγούν τα ούλα, μειώστε λίγο τη δύναμη. Αν οι τρίχες της βούρτσας αρχίζουν να στραβώνουν μετά από λίγους μήνες τότε χρειάζεται αντικατάσταση.

Γωνίες. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα υπό γωνία 45 μοιρών κατά το βούρτσισμα των άνω δοντιών και με την ίδια γωνία και κλίση προς τα κάτω για τα κάτω δόντια. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με τέτοιο τρόπο ώστε να καθαρίζει και τις οδοντικές επιφάνειες και τα ούλα.

Χρησιμοποιήστε την ίδια γωνία για τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών, ειδικά κατά μήκος των πλευρών. Για τις οπίσθιες επιφάνειες των προσθίων δοντιών συγκρατήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα.

Μην ξεχάσετε τις μασητικές επιφάνειες και τις άκρες. Η μύλη δοντιών με ανώμαλη επιφάνεια συγκρατεί βακτήρια. Βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά για να αφαιρεθεί η πλάκα από κάθε επιφάνεια.

Κίνηση. Προτείνουμε μικρές κυκλικές κινήσεις ή μικρές ολισθητικές κινήσεις μπρος και πίσω. Το βούρτσισμα των δοντιών σε λίγα τμήματα (ένα ή δύο δόντια κάθε φορά) εξασφαλίζει έναν πιο σχολαστικό καθαρισμό.

Αλλαγή συνηθειών βουρτσίσματος

Ενώ μαθαίνετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αποτελεσματικά, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε κάποια στοιχεία που είχατε διδαχθεί στην παιδική σας ηλικία. Κι αν είστε γονιός, είναι καλύτερο να μεταφέρετε σωστές συμπεριφορές στα παιδιά σας εγκαίρως.

Θυμηθείτε, όμως, πως όσο καλά κι αν βουρτσίζουν τα παιδιά σας, θα πρέπει ο οδοντίατρος κι ο υγιεινολόγος να ελέγχουν τακτικά την υγεία του στόματός τους. Θα πρέπει να πραγματοποιείται οδοντικός καθαρισμός δύο φορές το χρόνο και οδοντιατρικές εξετάσεις για την καταπολέμηση της οδοντικής πλάκας. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν επαρκεί.


ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Η επισκεψή σας στον οδοντίατρο

Είναι γνωστό πως κανείς δεν ενθουσιάζεται με μία επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αλλά με τις εξελιγμένες σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνολογίες, μία οδοντιατρική επίσκεψη δεν αξίζει να την θεωρούμε "φόβητρο".

Καθαρισμός Ανάμεσα στα Δόντια

Καθαρίζουμε καθημερινά τις επιφάνειες μεταξύ των δοντιών (μεσοδόντια) χρησιμοποιώντας το ειδικό οδοντόνημα ή άλλα μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού (βούρτσες μεσοδοντίων, ειδικές οδοντογλυφίδες). Η εισαγωγή του νήματος ανάμεσα στα δόντια γίνεται ήπια και χωρίς πίεση.

Καθημερινή οδοντική φροντίδα

Έχετε ακούσει τη φράση πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Όσον αφορά την Οδοντιατρική, η καθημερινή οδοντική φροντίδα είναι προληπτική θεραπεία.

Οδηγίες βουρτσίσματος των δοντιών για αποτελεσματική απομακρύνση των βακτηρίων

Το βούρτσισμα των δοντιών στην αρχαιότητα απαιτούσε θάρρος! Αν ζούσατε στην αρχαία Αίγυπτο, θα βουρτσίζατε τα δόντια σας με τριμμένα κλαδιά.

Προϊόντα Στοματικής Υγιεινής

Αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με το βούρτσισμα και τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών, τα προϊόντα που παρουσιάζουμε στη συνέχεια, μας βοηθούν να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τερηδονισμού των δοντιών και να κάνουμε το χαμόγελο μας πιο λαμπερό.

Σωστό Βούρτσισμα

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας μία μέτρια έως μαλακή οδοντόβουρτσα και μία οδοντόκρεμα που να περιέχει φθόριο. Το μέγεθος της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να φθάνει σε όλες τις επιφάνειες όλων των δοντιών του στόματος.

Υγιεινή και Φροντίδα

Κάθε τι που υπάρχει γύρω μας, για να διατηρηθεί γερό και όμορφο, χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα του. Το ίδιο ισχύει και για το χαμόγελο μας και φυσικά και για τα δόντια μας. Για να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή και το χαμόγελο μας λαμπερό, επιβάλλεται η σωστή και τακτική φροντίδα του στόματος μας συνολικά.