Άρθρα

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας και της τερηδόνας
23.11.2011 | Γιατρός 01
Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας και της τερηδόνας
Η σωστή διατροφή του παιδιού από τα πρώτα έτη της ζωής του, συμβάλλει στην διασφάλιση της υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης του. Αποτελεί χρέος όλων μας, γονέων, ιατρών και άλλων αρμόδιων φορέων η εξασφάλιση της εφαρμογής των κατάλληλων αρχών ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου στα παιδιά μας, και αυτό πρέπει να αρχίζει από την γέννηση.

Η πρώτη τροφή που λαμβάνει το νεογέννητο είναι το γάλα. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανικότερη τροφή, ενώ σε περιπτώσεις που αυτό δεν επαρκεί, αντικαθίσταται από το γάλα σκόνης (αγελαδινό τροποποιημένο). Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, αποστειρωμένο, ανέξοδο, πλούσιο σε αντισώματα και αποτελεί πλήρη προστασία για το παιδί αλλά και για την μητέρα. Ο μητρικός θηλασμός επιπλέον ασκεί προστατευτικό ρόλο κατά της παχυσαρκίας. Σε αδυνατότητα θηλασμού, το αγελαδινό γάλα σκόνης με μπιμπερό αποτελεί την δεύτερη επιλογή. Το πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα δεν προτιμώνται γιατί σχετίζονται με ανάπτυξη αναιμίας λόγω έλλειψης φυλλικού οξέως.

Έως την ηλικία των έξι μηνών δεν χρειάζεται συνήθως άλλη τροφή πέρα από το μητρικό ή ξένο γάλα. Από την ηλικία αυτή και ύστερα προοδευτικά προστίθενται και οι πρώτες στερεές πολτοποιημένες τροφές (με κουτάλι), ενώ το γάλα παραμένει βασική τροφή (μητρικό ή ξένο σκόνης δευτέρου εξαμήνου). Η αρχή γίνεται με τις πιο εύπεπτες και λιγότερο αλλεργιογόνες τροφές και με μικρές ποσότητες οι οποίες αυξάνονται διαδοχικά. Κάθε νέα τροφή δίδεται 5-6 ημέρες μετά την προηγούμενη. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η διαδοχική χορήγηση κρέμας ρυζάλευρου, φρουτόκρεμας, χορτόσουπας, πολτοποιημένου κοτόπουλου και μοσχαριού, δημητριακών, γιαουρτιού, κρόκου αυγού, ασπραδιού, ψαριού, όσπριων έως την ηλικία του ενός έτους. Στην περίπτωση αλλεργίας ή δυσπεψίας, διακόπτουμε την χορήγηση του ύποπτου τροφίμου, ενώ η επαναχορήγηση του πραγματοποιείται ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά το πρώτο έτος της ζωής οπότε και έχουν ανατείλει τα πρώτα δόντια του παιδιού που το βοηθούν να μασάει καλύτερα, χορηγούμε με μεγαλύτερη ευκολία περισσότερο στερεές τροφές και όχι τελείως πολτοποιημένες αλλά φυσικά πάντα με προσοχή (ψωμί, πουρές, κιμάς, κριθαράκι, μπανάνα κ.λ.π.).

Στο πρώτο έτος δεν συνίσταται δίαιτα. Το βρέφος μπορεί να τρώει όσο και ότι θέλει χωρίς να του ασκείται πίεση, αρκεί να υφίσταται ένα σχετικό πρόγραμμα με πέντε συνήθως γεύματα. Στο δεύτερο έτος μπορούμε να συνεχίσουμε τα πέντε ημερήσια γεύματα από τα οποία, τα δύο γεύματα τουλάχιστον αποτελούνται από γάλα. Το γάλα μπορεί να είναι είτε μητρικό, είτε σκόνη τρίτου εξαμήνου είτε άλλο γάλα φρέσκο ή εβαπορέ. Τα υπόλοιπα ημερήσια γεύματα συμπληρώνονται με τροφές που μοιάζουν όλο και περισσότερο με το φαγητό της οικογένειας (πατάτες ψητές ή τηγανητές, μπιφτέκια, κουλούρι, ρύζι, μακαρόνια, λαδερά) και βασίζονται στην εφαρμογή της πυραμίδας διατροφής με βάση τα δημητριακά, ζυμαρικά, αμυλούχα, μετά τα φρούτα- λαχανικά και ακολούθως το κρέας, ψάρι, τα γαλακτοκομικά, αυγά, λίπη, έλαια στην κορυφή. Η σωστή αναλογία είναι 55% υδατάνθρακες, 25-30% λίπη (κυρίως ελαιόλαδο) και 15-20% πρωτεΐνες σε καθημερινή βάση.

Η πρόληψη της παχυσαρκίας, που αποτελεί μάστιγα στην εποχή μας, επιτυγχάνεται με την μέγιστη προώθηση του μητρικού θηλασμού, με την αποφυγή μετά το πρώτο έτος της υπερβολικής ποσότητας τροφής με κορεσμένα λίπη (χοιρινό, τηγανητά, θαλασσινά) και ζάχαρης φανερής ή και κρυφής, και ιδίως μέσω της προτίμησης υγιεινού σπιτικού φαγητού και καθιέρωσης σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση). Επιπλέον συνίσταται η μη παρακολούθηση τηλεόρασης κατά την διάρκεια των γευμάτων η οποία και οδηγεί σε ανεξέλεγκτη πρόσληψη τροφής.

Οι τροφές τύπου φαστ-φουντ και οι γλυκές γεύσεις πέρα από την πρόκληση παχυσαρκίας, προκαλούν και βλαβερές επιπτώσεις στα δόντια των παιδιών, την τερηδόνα. Για την αποφυγή της τερηδόνας συνίσταται συχνό καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, μειωμένη κατανάλωση γλυκών και αποφυγή του μπιμπερό ειδικά στο κρεβάτι μετά τα δύο έτη.

Στο παιδί δεν θα πρέπει να απαγορεύεται η κατανάλωση γλυκών αλλά να προτιμούνται τα σπιτικά και καλής ποιότητας γλυκά, ενώ ιδανικά το παιδί θα πρέπει ύστερα από την κατανάλωση τους να πλένει τα δόντια του. Συνίσταται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, φρουτοσαλάτες και γλυκίσματα χαμηλών λιπαρών και ζάχαρης σε μικρές ποσότητες και κατά προτίμηση μετά τα κύρια γεύματα.

Η θεμελίωση και εφαρμογή ενός προγράμματος σωστής διατροφής δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται μόνο σε απαγορεύσεις και περιορισμούς αλλά στην συνειδητή επιλογή ενός υγιεινούς διαιτολογίου που έχει ως αρχή το παν μέτρον άριστον (ακόμα και για τα απαγορευμένα), και στον σεβασμό της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Το φαγητό αποτελεί πέρα από ανάγκη, και μια μεγάλη απόλαυση , που δεν θα πρέπει βέβαια να γίνεται ανεξέλεγκτη για το καλό των παιδιών αλλά και όλων μας.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Αποφρακτική άπνοια του ύπνου και ροχαλητό

Το ροχαλητό εμφανίζεται σε πολλά άτομα και είναι απλά μια ενοχλητική και δυσάρεστη κατάσταση. Όμως, σε συνδυασμό με την αποφρακτική άπνοια του ύπνου μπορεί να έχουμε μια

Εγκυμοσύνη και τερηδόνα Η αξία της σωστής πρόληψης

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να έχουν υπόψη τους και να εφαρμόζουν διάφορες λύσεις πρόληψης και αποφυγής διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.

ΚΑΚΟΣΜΙΑ: Η δυσάρεστη αναπνοή που “κρατάει” σε απόσταση

Στο 85% - 95% των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό περιβάλλον και στους πιο σημαντικούς υπεύθυνους παράγοντες περιλαμβάνονται τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τα υπολείμματα τροφών

Τα οδοντιατρεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα

Οι οδοντίατροι κι οι υγιεινολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν τη χρήση καπνού, όπως βρέθηκε σε μία μελέτη. Αλλά τα ποσοστά επιτυχίας είναι ακόμη χαμηλά.

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η υπερευαισθησία της οδοντίνης

Η υπερευαισθησία της οδοντίνης αναγνωρίζεται σαν μία συνήθης παθολογική κατάσταση των δοντιών και συχνά αναφέρεται χαρακτηριστικά σαν «το κοινό κρυολόγημα της Οδοντιατρικής»