Άρθρα

Τα οδοντιατρεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα
24.11.2011 | Omnipress
Τα οδοντιατρεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα
Οι οδοντίατροι κι οι υγιεινολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν τη χρήση καπνού, όπως βρέθηκε σε μία μελέτη. Αλλά τα ποσοστά επιτυχίας είναι ακόμη χαμηλά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αριζόνα, το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι, το Jackson και το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Όρεγκον πραγματοποίησαν τη μελέτη. Περιελάμβανε 2160 ενήλικες χρήστες καπνού. Όλοι ήταν τακτικοί ασθενείς σε 1 από τα 68 ιδιωτικά οδοντιατρεία στο Μισισίπι.
Οι ερευνητές συνέκριναν δύο τύπους παρέμβασης για διακοπή της χρήσης καπνού με συνήθη φροντίδα. Στη μία παρέμβαση εφαρμόστηκε η οδηγία της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ που προτείνει ο οδοντίατρος να ρωτά, να συμβουλεύει, να εκτιμά, να βοηθά και να κανονίζει επανελέγχους με τους ασθενείς του. Η δεύτερη περιελάμβανε ερωτήσεις και συμβουλές, αλλά στη συνέχεια παραπέμπονταν οι ασθενείς σε μία τηλεφωνική γραμμή για τη διακοπή του καπνίσματος. Σε κλινικές με συνήθη φροντίδα, οι ασθενείς λάμβαναν οποιαδήποτε συμβουλή ή πληροφορία τους παρείχαν στο παρελθόν.

Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν ως εξής:
Λευκοί (81%)
Γυναίκες (60%)
Κολεγιακής εκπαίδευσης (60% είχαν λάβει τουλάχιστον κάποιας μορφής κολεγιακή εκπαίδευση)
Παντρεμένα ή ζούσαν με ένα συγκάτοικο (59%)
Οι περισσότεροι (79%) άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν καπνιστές. Οι υπόλοιποι είτε χρησιμοποιούσαν καπνό χωρίς νικοτίνη ή και τις δύο μορφές καπνού.

Στην αρχή της μελέτης τα μισά άτομα που συμμετείχαν ανέφεραν πως σκεφτόντουσαν σοβαρά να σταματήσουν τις επόμενες 30 ημέρες. Περίπου 54% είχαν δοκιμάσει να σταματήσουν τον τελευταίο χρόνο. Ένα χρόνο αφότου ξεκίνησε η μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες αν είχαν σταματήσει. Βρήκαν πως οι ασθενείς στα δύο οδοντιατρεία με τις ομάδες παρέμβασης είχαν σταματήσει το κάπνισμα σε υψηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τα οδοντιατρεία στα οποία οι ασθενείς λάμβαναν τη συμβατική φροντίδα.

Οι άνθρωποι στα δύο αυτά οδοντιατρεία ήταν πιθανότερο να αναφέρουν πως οι οδοντίατροι ή οι υγιεινολόγοι τους:
  • συζήτησαν τη στοματική υγεία σε σχέση με τη χρήση καπνού
  • συζήτησαν μία ημερομηνία διακοπής της χρήσης καπνού
  • έδωσαν οδηγίες διακοπής καπνίσματος
  • συζήτησαν για επιθέματα νικοτίνης ή τσίκλες νικοτίνης
  • παρείχαν οδηγίες για επιθέματα ή τσίκλες νικοτίνης
  • τους έδωσαν καταγεγραμμένα υλικά για τη διακοπή του καπνίσματος
Υπήρχαν ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων παρέμβασης. Οι άνθρωποι στη δεύτερη ομάδα ήταν πιθανότερο να παραπεμφθούν σε γραμμή διακοπής καπνίσματος και να λάβουν μία κλήση από τη γραμμή διακοπής καπνίσματος. Περίπου ένα τρίτο των ατόμων στη δεύτερη ομάδα παραπέμφθηκαν σε γραμμή διακοπής του καπνίσματος κι οι περισσότεροι από αυτούς έλαβαν κλήσεις από τη γραμμή αυτή. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν έλαβαν στην πράξη τηλεφωνικές συμβουλές. Οι άνθρωποι που έλαβαν συμβουλές ήταν περίπου 4 φορές πιθανότερο να διακόψουν το κάπνισμα(κανονικού ή χωρίς νικοτίνη καπνού) για τουλάχιστον 9 μήνες.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Αποφρακτική άπνοια του ύπνου και ροχαλητό

Το ροχαλητό εμφανίζεται σε πολλά άτομα και είναι απλά μια ενοχλητική και δυσάρεστη κατάσταση. Όμως, σε συνδυασμό με την αποφρακτική άπνοια του ύπνου μπορεί να έχουμε μια

Εγκυμοσύνη και τερηδόνα Η αξία της σωστής πρόληψης

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να έχουν υπόψη τους και να εφαρμόζουν διάφορες λύσεις πρόληψης και αποφυγής διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας και της τερηδόνας

Η σωστή διατροφή του παιδιού από τα πρώτα έτη της ζωής του, συμβάλλει στην διασφάλιση της υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης του.
Αποτελεί χρέος όλων μας, γονέων, ιατρών και άλλων αρμόδιων φορέων η εξασφάλιση της εφαρμογής των κατάλληλων αρχών ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου στα παιδιά μας, και αυτό πρέπει να αρχίζει από την γέννηση.

ΚΑΚΟΣΜΙΑ: Η δυσάρεστη αναπνοή που “κρατάει” σε απόσταση

Στο 85% - 95% των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό περιβάλλον και στους πιο σημαντικούς υπεύθυνους παράγοντες περιλαμβάνονται τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τα υπολείμματα τροφών

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η υπερευαισθησία της οδοντίνης

Η υπερευαισθησία της οδοντίνης αναγνωρίζεται σαν μία συνήθης παθολογική κατάσταση των δοντιών και συχνά αναφέρεται χαρακτηριστικά σαν «το κοινό κρυολόγημα της Οδοντιατρικής»