Άρθρα

24.11.2011 | Omnipress
Εγκυμοσύνη και τερηδόνα Η αξία της σωστής πρόληψης
Εγκυμοσύνη και τερηδόνα Η αξία της σωστής πρόληψης
Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να έχουν υπόψη τους και να εφαρμόζουν διάφορες λύσεις πρόληψης και αποφυγής διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.

Σε μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ εξετάζονται οι παράγοντες που προκαλούν την τερηδόνα των δοντιών στις εγκύους και προτείνονται λύσεις για την αποφυγή και την πρόληψη της τερηδόνας και των συνεπειών της καθώς και για την αποφυγή της πιθανής μετάδοσης της από την μητέρα στο παιδί.

Είναι γνωστό ότι η τερηδόνα των δοντιών προκαλείται από διάφορα μικρόβια στο στόμα, όταν αυτά βρουν ευνοϊκές συνθήκες να αναπτυχθούν και να δράσουν. Σίγουρα και για διάφορους λόγους δεν είναι εφικτό και σκόπιμο να γίνεται τακτική οδοντιατρική θεραπεία σε εγκύους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σχήμα πρόληψης και αποφυγής της τερηδόνας στις εγκύους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το σχήμα πρέπει να περιλαμβάνει την σωστή και τακτική υγιεινή του στόματος και την χρήση στοματοπλυμμάτων με συνδυασμό φθορίου και χλωρεξιδίνης.

Ένα από τα βασικότερα μικρόβια που προκαλεί την τερηδόνα είναι ο στρεπτόκοκκος Mutans. Αυτό το μικρόβιο διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί στις εγκύους πολύ αποτελεσματικά με τη χρήση στοματοπλυμμάτων που περιέχουν συνδυασμό φθορίου και χλωρεξιδίνης και μάλιστα χωρίς καμία συνέπεια για την έγκυο ή το έμβρυο. Έτσι, μειώνονται σημαντικά και οι πιθανότητες μεταφοράς του μικροβίου από την μητέρα στο έμβρυο με τις αντίστοιχες ευνοϊκές συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει για την υγεία των δοντιών του παιδιού.

Συνεπώς, η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί και να αποφευχθεί ακόμη και σε ιδιαίτερες ομάδες του πληθυσμού όπως οι έγκυοι που εμφανίζουν ειδικές συνθήκες και αυξημένες απαιτήσεις πρόληψης και θεραπείας.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας και της τερηδόνας

Η σωστή διατροφή του παιδιού από τα πρώτα έτη της ζωής του, συμβάλλει στην διασφάλιση της υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης του.
Αποτελεί χρέος όλων μας, γονέων, ιατρών και άλλων αρμόδιων φορέων η εξασφάλιση της εφαρμογής των κατάλληλων αρχών ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου στα παιδιά μας, και αυτό πρέπει να αρχίζει από την γέννηση.

Τα οδοντιατρεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα

Οι οδοντίατροι κι οι υγιεινολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν τη χρήση καπνού, όπως βρέθηκε σε μία μελέτη. Αλλά τα ποσοστά επιτυχίας είναι ακόμη χαμηλά.

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η υπερευαισθησία της οδοντίνης

Η υπερευαισθησία της οδοντίνης αναγνωρίζεται σαν μία συνήθης παθολογική κατάσταση των δοντιών και συχνά αναφέρεται χαρακτηριστικά σαν «το κοινό κρυολόγημα της Οδοντιατρικής»