Άρθρα

Αποφρακτική άπνοια του ύπνου και ροχαλητό
23.11.2011 | Omnipress
Αποφρακτική άπνοια του ύπνου και ροχαλητό
Το ροχαλητό εμφανίζεται σε πολλά άτομα και είναι απλά μια ενοχλητική και δυσάρεστη κατάσταση. Όμως, σε συνδυασμό με την αποφρακτική άπνοια του ύπνου μπορεί να έχουμε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τι είναι όμως η αποφρακτική άπνοια του ύπνου; Σε πολλά άτομα κατά τον ύπνο, η κάτω γνάθος μετατοπίζεται προς τα πίσω και φράζει την αναπνευστική οδό μέσω της οποίας έρχεται ο αέρας στους πνεύμονες. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα πνιγμού κατά τον ύπνο και είναι μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά. Το ροχαλητό και η αποφρακτική άπνοια του ύπνου, σύμφωνα με τους ειδικούς, εμφανίζεται σε ποσοστό 2-4% του γενικού πληθυσμού και αφορά κυρίως τους άνδρες. Τα άτομα με αυτό το πρόβλημα εμφανίζουν ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης, υπνηλία και κακοδιαθεσία γιατί δεν μπορούν να κοιμηθούν αρκετά και σωστά λόγω αυτού του προβλήματος. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί αρκετές φορές στη διάρκεια μιας νύκτας και έτσι ο ύπνος να είναι διακεκομμένος και ανεπαρκής γιατί αυτό το αίσθημα ασφυξίας που προκαλεί, αναγκάζει το άτομο να ξυπνά αρκετές φορές και να ξανακοιμάται στη διάρκεια μιας νύκτας. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο, αλλά μπορεί να ο οδοντίατρος να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου και το ροχαλητό, ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος και της αιτιολογία τους, αντιμετωπίζονται με τους εξής τρόπους: Συνεχής θετική ροή αέρα κατά του ύπνου, μέσω τις αεροφόρου οδού και με τη χρήση ειδικής συσκευής Επέμβαση στην υπερώια και μερικές φορές επέμβαση για τη σμίκρυνση της γλώσσας σε περιπτώσεις μεγαλογλωσσίας Επέμβαση μετατόπισης της άνω-κάτω γνάθου, του πώγωνα και του υοειδούς οστού προς τα εμπρός Χρήση ενός κινητού ελαφρού οδοντιατρικού μηχανήματος κατά τον ύπνο που συγκρατεί προς τα εμπρός το σύστημα κάτω γνάθου-γλώσσας. Αυτό το μηχάνημα μπορεί να κατασκευαστεί από τον οδοντίατρο σε συνεργασία με των ΩΡΛ Άρα είναι σαφής ο ρόλος του οδοντιάτρου στη διάγνωση και την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, σε συνεργασία με τον ΩΡΛ και με βασική προϋπόθεση την διάθεση συνεργασίας και εκ μέρους του ασθενή.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Εγκυμοσύνη και τερηδόνα Η αξία της σωστής πρόληψης

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να έχουν υπόψη τους και να εφαρμόζουν διάφορες λύσεις πρόληψης και αποφυγής διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας και της τερηδόνας

Η σωστή διατροφή του παιδιού από τα πρώτα έτη της ζωής του, συμβάλλει στην διασφάλιση της υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης του.
Αποτελεί χρέος όλων μας, γονέων, ιατρών και άλλων αρμόδιων φορέων η εξασφάλιση της εφαρμογής των κατάλληλων αρχών ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου στα παιδιά μας, και αυτό πρέπει να αρχίζει από την γέννηση.

ΚΑΚΟΣΜΙΑ: Η δυσάρεστη αναπνοή που “κρατάει” σε απόσταση

Στο 85% - 95% των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό περιβάλλον και στους πιο σημαντικούς υπεύθυνους παράγοντες περιλαμβάνονται τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τα υπολείμματα τροφών

Τα οδοντιατρεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα

Οι οδοντίατροι κι οι υγιεινολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν τη χρήση καπνού, όπως βρέθηκε σε μία μελέτη. Αλλά τα ποσοστά επιτυχίας είναι ακόμη χαμηλά.

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η υπερευαισθησία της οδοντίνης

Η υπερευαισθησία της οδοντίνης αναγνωρίζεται σαν μία συνήθης παθολογική κατάσταση των δοντιών και συχνά αναφέρεται χαρακτηριστικά σαν «το κοινό κρυολόγημα της Οδοντιατρικής»