Άρθρα

22.11.2011 | Omnipress
ΚΑΚΟΣΜΙΑ: Η δυσάρεστη αναπνοή που “κρατάει” σε απόσταση
ΚΑΚΟΣΜΙΑ: Η δυσάρεστη αναπνοή που “κρατάει” σε απόσταση
Τι είναι η κακοσμία;
Κακοσμία είναι η δυσάρεστη (οσμή) αναπνοή που προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα.

Που οφείλεται η κακοσμία;
Οι πιο συχνές αιτίες κακοσμίας βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα (τοπικά αίτια), αλλά υπάρχουν και πολλές εξωστοματικές πηγές κακοσμίας.

Ποια είναι τα τοπικά αίτια της κακοσμίας;
Στο 85% - 95% των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό περιβάλλον και στους πιο σημαντικούς υπεύθυνους παράγοντες περιλαμβάνονται τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τα υπολείμματα τροφών καθώς και η ποσότητα και ποιότητα του σάλιου που παράγεται. Συγκεκριμένα η κακή στοματική υγιεινή, τερηδονισμένα (χαλασμένα) δόντια, νοσήματα των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, ελκονεκρωτική ουλίτιδα) προσθετικές εργασίες (κακότεχνες γέφυρες – οδοντοστοιχίες, που δεν καθαρίζονται ή/και παραμένουν στο στόμα όλο το 24ωρο), υπολείμματα τροφών στη ράχη της γλώσσας ιδιαίτερα στο οπίσθιο τμήμα, ελκώσεις, λοιμώξεις του στόματος, μειωμένη ποσότητα σάλιου και το υπερβολικό κάπνισμα, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες δυσοσμίας του στόματος.

Ποια είναι τα άλλα αίτια κακοσμίας;
Συστηματικά νοσήματα, φάρμακα, τροφές αλλά και ιδιοπαθείς και ψυχογενείς παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

Ποια συστηματικά νοσήματα σχετίζονται με κακοσμία;
Νοσήματα της ρινικής κοιλότητας (μύτης) όπως ιγμορίτιδα, ρινικοί πολύποδες και των αμυγδαλών έχουν την πρώτη θέση. Νοσήματα επίσης του φάρυγγα και του οισοφάγου (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πεπτικό έλκος), νοσήματα των πνευμόνων, των νεφρών, του ήπατος, ο σακχαρώδης διαβήτης, εμπύρετα νοσήματα και ο καρκίνος του στόματος και του φάρυγγα προκαλούν κακοσμία.

Ποιος ο ρόλος των διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος στην κακοσμία; Η άποψη ότι κάποια διαταραχή του στομάχου ή του οισοφάγου ευθύνεται τις πιο πολλές φορές για κακή αναπνοή είναι εσφαλμένη. Εξαίρεση βέβαια αποτελεί η περίπτωση εμετού ή “ρεψίματος”.

Ποια φάρμακα και τροφές προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή;
Φάρμακα που περιέχουν ιώδιο και χλώριο ή προκαλούν ξηρότητα στο στόμα οδηγούν σε κακοσμία. Φάρμακα ή τροφές, επίσης, που περιέχουν θείο ευθύνονται για δυσοσμία. Το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, είναι γνωστές τροφές που οδηγούν σε δύσοσμη αναπνοή.

Τι εννοούμε με τον όρο “ιδιοπαθής κακοσμία”;
Ιδιοπαθής κακοσμία θεωρείται εκείνη όπου δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία. Παρατηρείται σε άτομα στα οποία δεν υπάρχουν τοπικά ή γενικά αίτια, δεν παίρνουν φάρμακα που προκαλούν κακή αναπνοή και όμως αναδύεται δυσάρεστη οσμή από το στόμα τους. Στις περιπτώσεις αυτές, για άγνωστους λόγους, διαταράσσεται η οικολογία της μικροβιακής χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας και έτσι αναπτύσσονται περισσότερα αναερόβια μικρόβια τα οποία παράγουν μεταβολικά προϊόντα που είναι δύσοσμα. Αυτού του είδους η κακοσμία υποχωρεί με τη χορήγηση φαρμάκων που στρέφονται εναντίον των αναερόβιων μικροβίων.

Ποια είναι η “ψυχογενής” κακοσμία;
Όπως ορισμένα άτομα δεν αντιλαμβάνονται ότι παρουσιάζουν κακοσμία, έτσι σε άλλα υπάρχει η έμμεση ιδέα ότι μυρίζει άσχημα το στόμα τους και ζουν με αυτή τη φοβία. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως “κακοσμοφοβία” και οδηγεί τα άτομα αυτά σε υπερβολές όπως σε υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών, σε συνεχή χρήση οδοντότσιχλας ή καραμέλας ακόμα σε απομόνωση με δυσάρεστες επιπτώσεις στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.

Πότε είναι πιο έντονη η κακοσμία του στόματος;
Είναι συνήθως πιο έντονη το πρωί που ξυπνάμε πριν από το βούρτσισμα των δοντιών, στα μεσοδιαστήματα μεταξύ γευμάτων, μετά από κατάχρηση καρυκευμάτων, αλκοόλ και υπερβολικό κάπνισμα.

Ποιες ουσίες ευθύνονται για την κακοσμία;
Οι κυρίως υπεύθυνες ουσίες για την κακοσμία είναι θειούχες ενώσεις (μεθυλ-μερκαπτάνη, ινδόλη, σκατόλη, πτωμαΐνη κ.α.) που παράγονται κατά την αποδόμηση πρωτεϊνών υπολειμμάτων τροφών που παραμένουν στο στόμα. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν Gram αρνητικά αναερόβια μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στο στόμα κυρίως στο πίσω τμήμα της ράχης της γλώσσας και στους περιοδοντικούς θυλάκους (ούλα).

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κακοσμίας;
Εάν η αιτία της κακοσμίας του στόματος προσδιοριστεί τότε αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Η κακή αναπνοή μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στις κοινωνικές επαφές του ασθενούς και στην επαγγελματική του δραστηριότητα. Επηρεάζει τη ψυχολογία του με τάσεις απομόνωσης και αποφυγή του ερωτικού του συντρόφου.

Πως αντιμετωπίζεται η κακοσμία;
Ο ασθενής με κακοσμία πρέπει κατ' αρχήν να συμβουλευτεί τον οδοντίατρό του ή τον ειδικό στοματολόγο, ο οποίος θα προσδιορίσει την ακριβή αιτία της δύσοσμης αναπνοής. Εάν τα αίτια είναι τοπικά, γεγονός το οποίο συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (95%), τότε οι βασικές αρχές αντιμετώπισης είναι οι παρακάτω:
-Σχολαστική στοματική υγιεινή
-Θεραπεία των νοσηματικών των ουλών
-Αποκατάσταση οδοντικών προβλημάτων
-Συστηματικό βούρτσισμα και καθαρισμός της ράχης της γλώσσας με ειδικά ξέστρα (tongue cleaner)
-Τοπική εφαρμογή σκευασμάτων που απελευθερώνουν οξυγόνο και περιορίζουν τον αριθμό των gram- αρνητικών μικροβίων.
-Συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών που επιδρούν στα gram
– αρνητικά βακτήρια υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον ειδικό στοματολόγο.

Πρόσφατα κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικές καραμέλες κατά της κακοσμίας, η συμβολή των οποίων παραμένει να τεκμηριωθεί. Από την άλλη πλευρά, η χρήση τσίχλας , καραμέλας ή στοματοπλυμμάτων δεν προσφέρει, διότι όλα αυτά τα σκευάσματα απλώς καλύπτουν το πρόβλημα προσωρινά χωρίς να το εκριζώνουν. Εάν οι πηγές της κακοσμίας δεν εντοπίζονται στη στοματική κοιλότητα τότε ο ασθενής πρέπει να παραπέμπεται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (ωτορινολαρυγγολόγο, γαστρεντερολόγο, πνευμονολόγο. κ.λ.π) με τους οποίους απαιτείται συνεργασία. Σκλαβούνου

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Αποφρακτική άπνοια του ύπνου και ροχαλητό

Το ροχαλητό εμφανίζεται σε πολλά άτομα και είναι απλά μια ενοχλητική και δυσάρεστη κατάσταση. Όμως, σε συνδυασμό με την αποφρακτική άπνοια του ύπνου μπορεί να έχουμε μια

Εγκυμοσύνη και τερηδόνα Η αξία της σωστής πρόληψης

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να έχουν υπόψη τους και να εφαρμόζουν διάφορες λύσεις πρόληψης και αποφυγής διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας και της τερηδόνας

Η σωστή διατροφή του παιδιού από τα πρώτα έτη της ζωής του, συμβάλλει στην διασφάλιση της υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης του.
Αποτελεί χρέος όλων μας, γονέων, ιατρών και άλλων αρμόδιων φορέων η εξασφάλιση της εφαρμογής των κατάλληλων αρχών ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου στα παιδιά μας, και αυτό πρέπει να αρχίζει από την γέννηση.

Τα οδοντιατρεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα

Οι οδοντίατροι κι οι υγιεινολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν τη χρήση καπνού, όπως βρέθηκε σε μία μελέτη. Αλλά τα ποσοστά επιτυχίας είναι ακόμη χαμηλά.

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η υπερευαισθησία της οδοντίνης

Η υπερευαισθησία της οδοντίνης αναγνωρίζεται σαν μία συνήθης παθολογική κατάσταση των δοντιών και συχνά αναφέρεται χαρακτηριστικά σαν «το κοινό κρυολόγημα της Οδοντιατρικής»