Ορθοδοντική

23.11.2011 | Omnipress
Ορθοδοντική θεραπεία με ‘αόρατους’ μηχανισμούς
Ορθοδοντική θεραπεία με ‘αόρατους’ μηχανισμούς
Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ενηλίκων που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Αυτό αρχικά οφείλεται στην αναβάθμιση των απαιτήσεων για στοματική υγεία και αισθητική.

Σημαντικός όμως λόγος είναι και το γεγονός ότι η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, συνέβαλε στη εμφάνιση νέων μεθόδων ορθοδοντικής θεραπείας, που την καθιστούν ‘αόρατη’. Έτσι ενώ στο παρελθόν, πολλοί ενήλικες δεν αποφάσιζαν να θεραπεύσουν τα ορθοδοντικά προβλήματά τους, για να μη βάλουν τα ορθοδοντικά σιδεράκια, σήμερα η δυσκολία αυτή έχει ξεπεραστεί με τους νέους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία αποβλέπουν στην αποκατάσταση αισθητικών οδοντικών προβλημάτων που συνήθως αυτά οφείλονται σε δόντια που: προεξέχουν, είναι στριμωγμένα, έχουν στροφή, λείπουν λόγω εξαγωγής ή συγγενούς έλλειψης, ξεφεύγουν από τη σειρά τους, δεν ταιριάζουν στο κλείσιμο με τους ανταγωνιστές τους, εμποδίζουν τα χείλη να κλείνουν εύκολα, δεν φαίνονται όμορφα στην ομιλία ή το χαμόγελο, κ. α.

Στους ενήλικες όμως οι οδοντίατροι συναντούν και άλλες καταστάσεις, που είναι εστίες προβλημάτων με δυσμενείς, επιδεινούμενες επιπτώσεις στην υγεία του στόματος και τη σύγκλειση των δοντιών. Μερικά από τα προβλήματα αυτά είναι: βλάβες του περιοδοντίου λόγω συνωστισμού ή τραυματικής σύγκλεισης, απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών, μετακινήσεις δοντιών λόγω έλλειψης των παρακείμενων ή των ανταγωνιστών, δόντια υψηλότερα ή κοντύτερα των διπλανών τους φθαρμένα δόντια λόγω τερηδονισμού ή κακής σύγκλεισης, δόντια που δεν έχουν εμφανιστεί στο στόμα και είναι έγκλειστα κ. α.

Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων για να είναι επιτυχής απαιτεί και την ορθοδοντική θεραπεία. Αυτή γίνεται με την συνεργασία οδοντιάτρου και ορθοδοντικού χωρίς κανένα ρίσκο στην υγεία των δοντιών. Αντίθετα μάλιστα, η αποκατάστασή τους χαρίζει υγεία και μακροζωία στα δόντια και το στόμα γενικότερα και φυσικά βελτιώνει την αισθητική του στόματος και του προσώπου. Ας μη ξεχνάμε ότι τα χείλη και γενικά οι μαλθακοί ιστοί γύρω από το στόμα επηρεάζονται από τη θέση των δοντιών. Αν τα δόντια είναι πεταχτά για παράδειγμα, τότε τα χείλη δεν κλείνουν εύκολα ή προεξέχουν αφύσικα και χαλούν την αρμονία του προσώπου .

Η ορθοδοντική θεραπεία επιβάλλεται στα παραπάνω προβλήματα, ανεξαρτήτως κόστους και κόπου, επειδή το όφελος είναι ουσιαστικό και σημαντικό από λειτουργικής και αισθητικής πλευράς. Άλλωστε οι εξελίξεις, όπως είπαμε και παραπάνω, κάνουν εφικτή την ‘αόρατη’ ορθοδοντική θεραπεία με όλα τα οφέλη της ορθοδοντικής χωρίς να είναι απαραίτητος ο συμβιβασμός στην εμφάνιση κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Με τον όρο ‘αόρατη’ εννοούμε τους γλωσσικούς και τους διαφανείς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την σοβαρότητα κάθε περίπτωσης και τις οικονομικές δυνατότητες. Οι γλωσσικοί μηχανισμοί είναι όμοιοι με τα κλασικά σιδεράκια με τη διαφορά ότι τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών. Είναι μικρά σε μέγεθος, συνηθίζονται πολύ εύκολα και δεν ενοχλούν στην ομιλία και τη μάσηση.

Οι διαφανείς είναι είτε ειδικά κατασκευασμένοι νάρθηκες από διαφανές υλικό ή σιδεράκια όπως και τα κλασικά, που όμως δεν φαίνονται γιατί έχουν το χρώμα των δοντιών. Όλοι λοιπόν, παιδιά και ενήλικες, μπορούν να επωφεληθούν από την ορθοδοντική θεραπεία χωρίς ενδοιασμούς όταν κρίνεται απαραίτητο από τον οδοντίατρο και συστήνεται η ορθοδοντική θεραπεία.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Σημαντικές Πληροφορίες για την Ορθοδοντική Θεραπεία

Τον περασμένο αιώνα, ορισμένοι πίστευαν πως τα ορθοδοντικά σύρματα είχαν μαγνητικές ιδιότητες. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν λανθασμένη ενημέρωση για την Ορθοδοντική.

Συμβολή στη λειτουργικότητα και αισθητική δοντιών και προσώπου

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί τα δοντάκια των παιδιών μας βγαίνουν στραβά. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τα διορθώσουμε και πόσο δύσκολο είναι; Τα δικά μας στραβά δόντια μπορούμε πλέον να τα διορθώσουμε και να αποκτήσουμε το όμορφο χαμόγελο που επιθυμούμε;