Ορθοδοντική

24.11.2011 | Omnipress
Σημαντικές Πληροφορίες για την Ορθοδοντική Θεραπεία
Σημαντικές Πληροφορίες για την Ορθοδοντική Θεραπεία
Τον περασμένο αιώνα, ορισμένοι πίστευαν πως τα ορθοδοντικά σύρματα είχαν μαγνητικές ιδιότητες. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν λανθασμένη ενημέρωση για την Ορθοδοντική.

Στον αιώνα που διανύουμε κυκλοφορεί ένας νέος μύθος σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Ορθοδοντικών, σύμφωνα με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ορθοδοντικά σύρματα για να μπαίνουν στο Διαδίκτυο και να κατεβάζουν μουσική. Φυσικά η απάντηση του Συλλόγου είναι πως αυτό δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή.

Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ορθοδοντικού.

Οι ορθοδοντικοί παρέχουν υπηρεσίες υγείας
Γιατί να ρωτήσετε τον ορθοδοντικό σας αν χρειάζεστε σιδεράκια; Αν έχετε στραβά δόντια, σίγουρα επιθυμείτε μία τόνωση της αυτοπεποίθησής σας. Ένας άλλος, όμως, προβληματισμός είναι κι η οδοντική υγεία. Η ορθοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται επειδή συσσωρεύεται οδοντική πλάκα σε περιοχές συνωστισμού των δοντιών. Η μη προσβάσιμη πλάκα σχηματίζει τρυγία, ουλική νόσο και οδοντική τερηδόνα.

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για την αναζήτηση ενός ορθοδοντικού:
Ελλείποντα δόντια Αν χάσετε ένα δόντι, μπορεί να χάσετε κι άλλα. Τα δόντια σας μετατοπίζονται για να κλείσουν τα κενά, δημιουργώντας προβλήματα σύγκλεισης, επώδυνη μάσηση κι άλλα. Ο ορθοδοντικός τα διατηρεί στη σωστή τους θέση. Υπεράριθμα δόντια-Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται ορθοδοντική θεραπεία λόγω υπεράριθμων δοντιών. Αυτά προκαλούν συνωστισμό, συστροφή, οδοντογενείς κύστεις (κύστεις στις γνάθους κατά το σχηματισμό των δοντιών), εγκλεισμό δοντιών κι άλλα προβλήματα.

Αυξημένη ή μειωμένη κατακόρυφη πρόταξη
Αν τα δόντια σας δεν κλείνουν σωστά όταν κλείνετε το στόμα, έχετε ανωμαλία σύγκλεισης ή κακή σύγκλειση, που προκαλεί προβλήματα στη μάσηση και την κατάποση καθώς και την ομιλία. Λανθασμένη θέση των γνάθων-Οι γνάθοι σας κλείνουν σε λανθασμένη θέση λόγω διαταραχών της κροταφογναθικής άρθρωσης; Αν χρειάζεστε χειρουργική θεραπεία του στόματος, μπορεί να χρειάζεστε και ορθοδοντική θεραπεία πριν και μετά την θεραπεία της άρθρωσης.

Αισθητική ορθοδοντική θεραπεία
Ας υποθέσουμε πως οι γνάθοι σας κλείνουν άριστα, μιλάτε, μασάτε ή καταπίνετε μία χαρά και μπορείτε να τοποθετήσετε οδοντικό νήμα γύρω από κάθε δόντι. Ωστόσο, αισθάνεστε πως το χαμόγελό σας μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο. Πιθανόν είχατε σιδεράκια στο παρελθόν αλλά ορισμένα δόντια έχουν αρχίσει να επανέρχονται στην παλιά τους θέση. Μπορεί να χρειάζεται μία επίσκεψη στον ορθοδοντικό. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια, οι ενήλικες αποτελούν το 25% των ασθενών ενός ορθοδοντικού επειδή στην κουλτούρα μας είναι αρεστά τα τέλεια, μεγάλα χαμογέλα. Και για όσο χρονικό διάστημα τα ούλα κι οι γνάθοι σας παραμένουν υγιή ο ορθοδοντικός σας μετακινεί τα μόνιμα δόντια σας στη σωστή θέση αρκετά ήπια.

Η σύγχρονη ορθοδοντική θεραπεία παρέχει πολλές επιλογές
Οι σύγχρονοι ορθοδοντικοί δεν τυλίγουν μεταλλικά σύρματα γύρω από τα δόντια σας. Τα σύγχρονα υλικά διατίθενται σε πολλά χρώματα και πολυμερή υλικά. Προσφύονται στο πρόσθιο ή οπίσθιο τμήμα της οδοντοφυΐας ή διέρχονται από τις κορυφές των δοντιών. Ο αισθητικός ορθοδοντικός σας προτείνει τις καλύτερες μεθόδους με βάση το στόμα και τον τρόπο ζωής σας.

Σχεδόν αόρατα σιδεράκια.
Αυτά τα ορθοδοντικά σύρματα ενσωματώνονται περισσότερο με το φυσικό χρώμα των δοντιών σας. Ελαστικά συγκρατούν το σύρμα επάνω στα ορθοδοντικά άγκιστρα. Τα κεραμικά άγκιστρα τείνουν να χρωματίζονται αν πίνετε πολλά ροφήματα με καφεΐνη, καπνίζετε ή τρώτε πολλές τροφές με χρωστικές όπως το κάρυ. Ρωτήστε τον ορθοδοντικό σας για άγκιστρα μονοκρυσταλλικού ζαφειρίου. Είναι ισχυρά κι ανθεκτικά στις χρωστικές. Ωστόσο, είναι καλύτερα σε ανθρώπους με πολύ λευκά δόντια. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας βοηθήσει με τη λεύκανση των δοντιών σας πριν την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας. Τα πολυκρυσταλλικά άγκιστρα δε διατίθενται ακόμη στις ΗΠΑ, αλλά αναμένονται σύντομα στην αγορά. Ο ορθοδοντικός σας μπορεί να σας κρατά ενήμερους.

Αόρατα σιδεράκια.
Ο ορθοδοντικός μπορεί να σας τοποθετήσει αόρατα, προοδευτικά ορθοδοντικά μηχανήματα όπως τα Invisalign, ClearCorrect. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική για λιγότερο εκτεταμένη ορθοδοντική θεραπεία. Αν η ορθοδοντική μετακίνηση είναι εκτεταμένη, σκεφτείτε καλύτερα ένα σύστημα με ορθοδοντικά άγκιστρα. Ο ορθοδοντικός σας θα σας καθοδηγήσει.

Γλωσσικά ορθοδοντικά άγκιστρα.
Δεν τα χρησιμοποιούν όλοι οι ορθοδοντικοί άγκιστρα στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, καθώς απαιτούν ειδική εκπαίδευση. Αλλά τα γλωσσικά άγκιστρα δε φαίνονται όταν χαμογελάτε. Μεταλλικά άγκιστρα-Είναι πρακτικά λεπτά και διατίθενται σε άργυρο και χρυσό, καθώς και σε διάφορα σχήματα. Θέλετε οι φίλοι σας να βλέπουν αστεράκια όταν χαμογελάτε; Μπάλες ποδοσφαίρου ή λουλούδια; Ρωτήστε τον ορθοδοντικό σας. Άγκιστρα για σύντομη θεραπεία-Τα συγκεκριμένα άγκιστρα μετακινούν ταυτόχρονα τη δόντι και τη μύλη του μαζί, ενώ τα κλασικά μετακινούν πρώτα τη μύλη και στη συνέχεια τη ρίζα. Ξέρουμε πως ακούγεται περίεργο, αλλά οι ορθοδοντικοί μπορούν να σας εξηγήσουν τη διαφορά.

Τα άγκιστρα αυτοπερίδεσης συγκρατούν το σύρμα στην θέση του χωρίς τα ελαστικά σχήματος
Χρειάζονται λιγότερες ρυθμίσεις και συνεδρίες στον ορθοδοντικό. Χρωματιστά χαμόγελα. Τα άγκιστρα δε χρειάζεται να είναι πλέον στο χρώμα των δοντιών ή ασημένια ή χρυσά για να επιδεικνύονται. Προσθέστε χρώμα με λαμπερά στο σκοτάδι άγκιστρα. Ή βάλτε τα χρώματα της αγαπημένης σας ομάδας σε έγχρωμους δακτυλίους. Ο ορθοδοντικός σας θα είναι χαρούμενος να συμβαδίσει με τον τρόπο ζωής σας.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Ορθοδοντική θεραπεία με ‘αόρατους’ μηχανισμούς

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ενηλίκων που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Αυτό αρχικά οφείλεται στην αναβάθμιση των απαιτήσεων για στοματική υγεία και αισθητική.

Συμβολή στη λειτουργικότητα και αισθητική δοντιών και προσώπου

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί τα δοντάκια των παιδιών μας βγαίνουν στραβά. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τα διορθώσουμε και πόσο δύσκολο είναι; Τα δικά μας στραβά δόντια μπορούμε πλέον να τα διορθώσουμε και να αποκτήσουμε το όμορφο χαμόγελο που επιθυμούμε;