Αισθητική

24.11.2011 | Omnipress
Η Ανεξέλεγκτη Λεύκανση Δοντιών στο σπίτι μπορεί να Εξασθενήσει την Αδαμαντίνη
Η Ανεξέλεγκτη Λεύκανση Δοντιών στο σπίτι μπορεί να Εξασθενήσει την Αδαμαντίνη
Μελέτη στις ΗΠΑ όπου βρέθηκε πως η ανεξέλεγκτη λεύκανση των δοντιών στο σπίτι εμφανίζει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Νέα έρευνα έδειξε πως τα δόντια μπορούν να απολέσουν τη σκληρότητα της αδαμαντίνης τους μετά τη λεύκανση με προϊόντα στο σπίτι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας S.Azer, Eπίκουρο Καθηγητή Επανορθωτικής και Προσθετικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Οχάιο, η μέση απώλεια αδαμαντίνης ποικίλλει από 1.2-2 nm στα θεραπευμένα δόντια. Τα προϊόντα λεύκανσης περιέχουν διαλύματα υπεροξειδίου του υδρογόνου ή υπεροξειδίου του καρβαμιδίου με διαφορετική ισχύ, που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που προσβάλλουν τα μόρια των χρωστικών στο οργανικό μέρος της αδαμαντίνης, για να δημιουργηθεί η λευκαντική δράση.

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες για να καθοριστεί η επίδραση της λεύκανσης στη σκληρότητα της αδαμαντίνης αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι καταληκτικά, υποστηρίζει ο Αzer. Προσθέτει πως σε προηγούμενες μελέτες μετρήθηκε η απώλεια σκληρότητας αδαμαντίνης σε microns, ή εκατομμυριοστά του μέτρου, ενώ χρησιμοποιήθηκε κλίμακα νανομέτρων σε αυτήν τη μελέτη. Στην έρευνά του, χρησιμοποίησε ταινίες λεύκανσης και δισκάρια με λευκαντικό gel σε εξαχθέντες γομφίους, καθώς κι ένα μικροσκόπιο ατομικής ισχύος για παρατήρηση των επιδράσεων στα δόντια σε επίπεδο νανομέτρων.

Η μείωση στη σκληρότητα και το μέτρο ελαστικότητας μεταξύ των διαφόρων προϊόντων ήταν πολύ παρόμοιες. Ωστόσο, υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ της θεραπείας με μία ταινία και με δισκάριο, με τη μέθοδο με το δισκάριο να μειώνει σε σημαντικότερο βαθμό τη σκληρότητα της αδαμαντίνης από την ταινία.

Παρόλο που στη μελέτη δεν εξετάστηκαν μέθοδοι αποκατάστασης της σκληρότητας των δοντιών που είχαν λευκανθεί, ο Αzer σημείωσε πως εκτεταμένες έρευνες έχουν αποδείξει πως η θεραπεία με φθόριο, όπως με φθοριούχο οδοντόπαστα, μπορεί να προάγει την επαναμεταλλικοποίηση της αδαμαντίνης. Πρότεινε πως με βάση τη μελέτη, μπορούν να δημιουργηθούν μελλοντικές γενιές λευκαντικών προϊόντων σε μία προσπάθεια μείωσης αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Αποκατάσταση Σπασμένων Δοντιών

Ολο το χρόνο, οι οδοντίατροι βλέπουν ασθενείς με σπασμένα δόντια με κάθε πιθανό τρόπο. Οι οδοντίατροι γνωρίζουν πως ενώ κάθε σπασμένο δόντι είναι το ίδιο μοναδικό, τα περισσότερα σπασμένα δόντια έχουν ένα κοινό στοιχείο. Αποτελούν αποτέλεσμα τραυματισμού του στόματος.

Τα Λευκαντικά Σκευάσματα των Δοντιών είναι απολύτως ασφαλή

Μία βιβλιογραφική ανασκόπηση από τον Dr. Ian C. Munro και συν. που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Esthetic and Restorative Dentistry(Τεύχος 18, Άρθρο 3, Ιούνιος 2006) καταλήγει ότι τα προιόντα λεύκανσης των δοντιών που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ασφαλή και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Το αμάλγαμα για σφραγίσματα δοντιών

Όλοι γνωρίζουμε τα γκρίζα μεταλλικά σφραγίσματα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στο στόμα τους. Αυτό το γκριζόχρωμο μεταλλικό μίγμα ονομάζεται αμάλγαμα και αποτελείται από ασήμι και υδράργυρο κυρίως, αλλά και από άλλα συστατικά σε μικρότερη αναλογία (χαλκός).