Αισθητική

21.11.2011 | Omnipress
Το αμάλγαμα για σφραγίσματα δοντιών
Το αμάλγαμα για σφραγίσματα δοντιών
Τι είναι το αμάλγαμα;
Όλοι γνωρίζουμε τα γκρίζα μεταλλικά σφραγίσματα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στο στόμα τους. Αυτό το γκριζόχρωμο μεταλλικό μίγμα ονομάζεται αμάλγαμα και αποτελείται από ασήμι και υδράργυρο κυρίως, αλλά και από άλλα συστατικά σε μικρότερη αναλογία (χαλκός, ψευδάργυρος). Το αμάλγαμα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια και χρησιμοποιείται με επιτυχία για το σφράγισμα των δοντιών.

Στη Γαλλία αρχικά και ύστερα στις Η.Π.Α. έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με διαδοχικές βελτιώσεις και τελειοποιήσεις. Ο υδράργυρος που περιέχεται στο αμάλγαμα δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις αλλά είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι ο υδράργυρος που υπάρχει στα σφραγίσματα είναι σε μικρότερη ποσότητα από τον υδράργυρο που υπάρχει φυσιολογικά στις τροφές, στο νερό και τον αέρα του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Τελικά είναι ασφαλή τα γκρίζα μεταλλικά σφραγίσματα από αμάλγαμα;
Τα σφραγίσματα αμαλγάματος περιέχουν υδράργυρο, όπως είναι γνωστό. Όμως έχει διαπιστωθεί ότι είναι ατοξικός και ασφαλής και έτσι έχουμε ανθεκτικά σφραγίσματα που βέβαια καλό είναι να αλλάζονται κάθε 10-15 χρόνια γιατί μπορούν να υποστούν διάφορες χημικές και μηχανικές αλλοιώσεις μέσα στο στόμα. Πράγματι, το αμάλγαμα είναι η φθηνότερη, συντομότερη και ανθεκτικότερη λύση αποκατάστασης των τερηδονισμένων και κατεστραμμένων δοντιών.
Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να δείχνουν τεκμηριωμένα ότι το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι βλαπτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό συνεχίζεται η χρήση του στα δόντια. Έχει υποστηριχτεί από μερικούς ερευνητές ότι μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση και νευρικότητα αλλά αυτό ισχύει μόνο γι’ αυτούς που είναι αλλεργικοί στον υδράργυρο και πρόκειται για το 1% του γενικού πληθυσμού.

Πρέπει να αντικαταστήσουμε τα σφραγίσματα αμαλγάματος που έχουμε στο στόμα μας; Σίγουρα, αυτή η αντικατάσταση σημαίνει και κάποιο επιπλέον τρόχισμα του δοντιού αλλά τα γκρίζα σφραγίσματα από αμάλγαμα πρέπει να αντικαθίστανται μετά από 10-15 χρόνια και εφόσον εμφανίζουν ρωγμές ή βλάβες. Αυτό βέβαια θα το κρίνει μόνο ο οδοντίατρος. Μπορούν όμως και να αντικατασταθούν και για αισθητικούς λόγους με λευκά σφραγίσματα από ρητίνη ή πορσελάνη. Αυτά τα υλικά είναι πολύ πιο ακριβά από το αμάλγαμα και ίσως να μην είναι και τόσο ανθεκτικά. Τελικά, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το αμάλγαμα είναι ασφαλές και αξιόπιστο υλικό για σφραγίσματα και μόνο λόγοι αισθητικής ή παλαιότητας θα μας οδηγήσουν στην αντικατάσταση των γκρίζων μεταλλικών σφραγισμάτων με λευκά στο χρώμα του δοντιού.

Σημείωση: τα στοιχεία που αναφέρονται, προέρχονται από μελέτες της Αμερικάνικης Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ADA) και την Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής των Η.Π.Α.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Αποκατάσταση Σπασμένων Δοντιών

Ολο το χρόνο, οι οδοντίατροι βλέπουν ασθενείς με σπασμένα δόντια με κάθε πιθανό τρόπο. Οι οδοντίατροι γνωρίζουν πως ενώ κάθε σπασμένο δόντι είναι το ίδιο μοναδικό, τα περισσότερα σπασμένα δόντια έχουν ένα κοινό στοιχείο. Αποτελούν αποτέλεσμα τραυματισμού του στόματος.

Η Ανεξέλεγκτη Λεύκανση Δοντιών στο σπίτι μπορεί να Εξασθενήσει την Αδαμαντίνη

Μελέτη στις ΗΠΑ όπου βρέθηκε πως η ανεξέλεγκτη λεύκανση των δοντιών στο σπίτι εμφανίζει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα Λευκαντικά Σκευάσματα των Δοντιών είναι απολύτως ασφαλή

Μία βιβλιογραφική ανασκόπηση από τον Dr. Ian C. Munro και συν. που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Esthetic and Restorative Dentistry(Τεύχος 18, Άρθρο 3, Ιούνιος 2006) καταλήγει ότι τα προιόντα λεύκανσης των δοντιών που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ασφαλή και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.