Θεραπείες / Περιοδοντολογία

24.11.2011 | Omnipress
Η σπουδαιότητα της διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος στις ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες
Διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος
Τα νοσήματα του περιοδοντίου-ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες οφείλονται κατά κύριο λόγο στα μικρόβια της στοματικής χλωρίδας, δηλαδή στα μικρόβια που φυσιολογικά ζουν μέσα στη στοματική κοιλότητα. Βέβαια, συνεπικουρούν και πολλοί άλλοι παράγοντες, περιβαλλοντολογικοί, όπως το στρες και το κάπνισμα, γενετικοί, γενικά νοσήματα όπως το σάκχαρο και οι ορμονικές διαταραχές, η λήψη διαφόρων φαρμάκων, κ.λπ.

Η θεραπεία του επιτυγχάνεται:
Με σχολαστική αφαίρεση των μικροβιακών εναποθέσεων από τις επιφάνειες των δοντιών από τον ασθενή, με το σωστό βούρτσισμα και τη χρήση των μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού (νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια, κ.λπ)
Με τη σχολαστική απομάκρυνση της πέτρας-τρυγίας και της μικροβιακής πλάκας από τον οδοντίατρο, τόσο πάνω όσο και κάτω από τα ούλα. Με την απόξεση των ριζών και τις διάφορες χειρουργικές τεχνικές που πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν, αφού συνεκτιμηθεί η κλινική και ακτινογραφική εικόνα, από τον περιοδοντολόγο.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι η εξάλειψη της φλεγμονής, δηλαδή τα ούλα σταματούν να αιμορραγούν και να τρέχουν πύον, δεν παρατηρούνται πλέον πρηξίματα, σταματά η φατνολυσία, δηλαδή η καταστροφή του οστού γύρω από τα δόντια και ακτινογραφικά φαίνεται το κόκαλο να παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Για να διατηρηθεί όμως το αποτέλεσμα της περιοδοντικής θεραπείας υπάρχουν δύο σοβαρές προϋποθέσεις. Η μία και ίσως η σπουδαιότερη, είναι η σχολαστική τήρηση της στοματικής υγιεινής από τον ασθενή δηλαδή το καθημερινό σωστό καθάρισμα των δοντιών με τη βούρτσα, το νήμα, το μεσοδόντιο βουρτσάκι, και η άλλη είναι ο συχνός επανέλεγχος και καθαρισμός από τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η θεραπεία των ούλων δεν είναι το ίδιο με τα σφραγίσματα, τις γέφυρες και τις απονευρώσεις που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν χρειάζονται οδοντιατρικές παρεμβάσεις.

Ο πολυπαραγοντικός χαρακτήρας της αιτιολογίας των περιοδοντικών νοσημάτων και η συνεχής ύπαρξη μικροβίων μέσα στη στοματική κοιλότητα που δεν εξαλείφονται με στοματικά διαλύματα ή με αντιβιοτικά, διότι ενδημούν σε αυτήν, καθιστούν τα περιοδοντικά νοσήματα μοναδικά, όσον αφορά τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.
Μετά το τέλος της περιοδοντικής θεραπείας ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος καθορίζει το χρονικό διάστημα που ο ασθενής θα πρέπει να επανέρχεται για έλεγχο, καθαρισμό των δοντιών και πιθανώς συμπληρωματική θεραπεία. Συνήθως σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας το διάστημα αυτό κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες, ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης ενώ σε ελαφρές ουλίτιδες κυμαίνεται από 6 έως 12 μήνες. Σε πολλούς ασθενείς η συχνότητα αυτή επίσκεψης στον οδοντίατρο φαίνεται υπερβολική και δυστυχώς δεν τηρείται. Αυτό όμως είναι ένα ολέθριο λάθος, διότι η περιοδοντίτιδα υποτροπιάζει πολύ εύκολα, διότι όπως προαναφέρθηκε, τα μικρόβια που είναι το κύριο αίτιο της, βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με τα ούλα.

Διαβητικοί ασθενείς ή άτομα που παρουσιάζουν ορμονικές διαταραχές, άτομα με έντονο στρες καθώς και καπνιστές που έχουν προσβληθεί από περιοδοντίτιδα επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνότερα τον οδοντίατρο τους ή τον περιοδοντολόγο για έλεγχο της περιοδοντικής τους κατάστασης και αποφυγή υποτροπής. Το ίδιο και τα νέα άτομα που υποφέρουν από βαριές περιοδοντίτιδες, λόγω της μειωμένης άμυνας των ούλων τους στα μικρόβια του στόματος τους, χρειάζονται συχνότερη παρακολούθηση και περιοδοντική βοήθεια.

Στις επισκέψεις επανελέγχου, όπως λέγονται, γίνονται από τον οδοντίατρο:
Κλινικός έλεγχος των ούλων Έλεγχος της στοματικής υγιεινής που εφαρμόζεται από τον ασθενή Καθαρισμός των δοντιών από την πέτρα και πιθανόν ριζική απόξεση Κατά καιρούς γίνεται και ακτινογραφικός έλεγχος για να ελεγχθεί το επίπεδο του οστού γύρω από τα δόντια, αφού συγκριθεί με παλαιότερες ακτινογραφίες. Εάν λοιπόν είσαστε περιοδοντικός ασθενής και θέλετε να διατηρήσετε το αποτέλεσμα της περιοδοντικής θεραπείας που κάνατε,

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:
Το καθημερινό και αποτελεσματικό καθάρισμα των δοντιών σας με όλα τα μέσα στοματικής υγιεινής που σας συνέστησαν
Τις τακτικές επισκέψεις σας στον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο για έλεγχο και καθαρισμό.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Περιοδοντίτιδα – τι πρέπει να γνωρίζουμε

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ενήλικων πάνω από τα 35 παρουσιάζουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Τις πιο πολλές φορές η βλάβη εξελίσσεται αθόρυβα και χωρίς συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην δεχτούν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία και να σώσουν τα δόντια τους.