Θεραπείες / Περιοδοντολογία

Περιοδοντίτιδα τι πρέπει να γνωρίζουμε
24.11.2011 | Omnipress
Περιοδοντίτιδα – τι πρέπει να γνωρίζουμε
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ενήλικων πάνω από τα 35 παρουσιάζουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Τις πιο πολλές φορές η βλάβη εξελίσσεται αθόρυβα και χωρίς συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην δεχτούν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία και να σώσουν τα δόντια τους.

Τι είναι η περιοδοντική νόσος;
Είναι η φλεγμονή που προσβάλλει τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια (περιοδόντιο). Οι στηρικτικοί ιστοί είναι κυρίως τα ούλα, οι σύνδεσμοι (περιρρίζιο), και το κόκαλο ( οστού των φατνίων) που περιβάλλουν και συγκρατούν τα δόντια μέσα στην γνάθο. Η φλεγμονή αυτή οφείλεται στη δράση των μικροβίων που αθροίζονται στις οδοντικές επιφάνειες και κάτω από τα ούλα, σε αποικίες που ονομάζονται οδοντική πλάκα. Αν δεν αφαιρεθεί η οδοντική πλάκα ενασβεστιώνεται και σχηματίζει την πέτρα η οποία είναι πολύ σκληρή και μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο. Βλαβερές ουσίες (τοξίνες) που παράγονται από τα μικρόβια στην πλάκα και την πέτρα, προκαλούν μόλυνση στα ούλα και καταστρέφουν με αυτό τον τρόπο τους στηρικτικούς ιστούς γύρω από τα δόντια. Πιο συγκεκριμένα απορροφάται ο συνδετικός ιστός και το κολλαγόνο των ούλων και ξεκινά η απορρόφηση και καταστροφή του οστού που στηρίζει τα δόντια. Χωρίς θεραπεία της περιοδοντικής νόσου τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια και σχηματίζεται ο περιοδοντικός θύλακος, το τμήμα δηλαδή όπου το ούλο δεν είναι κολλημένο πάνω στο δόντι, όπου μαζεύεται περισσότερη πλάκα που προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και μόλυνση. Τα δόντια αρχίζουν να αποκτούν μια κινητικότητα και τελικά πέφτουν.

Υπάρχει μία μορφή περιοδοντικής νόσου;
Υπάρχουν πολλές μορφές που είναι γνωστές ως νόσοι του περιοδοντίου. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής:

Ουλίτιδα
Είναι η αρχική μορφή που περιορίζεται στα ούλα τα οποία παρουσιάζουν ερυθρότητα και ματώνουν εύκολα.

Αρχόμενη Περιοδοντίτιδα
Αν η ουλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Στην αρχόμενη μορφή η περιοδοντική νόσος ξεκινά την καταστροφή του οστού και των στηρικτικών ιστών μαζί με όλα τα συμπτώματα της ουλίτιδος. Προχωρημένη Περιοδοντίτιδα Αν η ουλίτιδα η τα αρχικά στάδια της περιοδοντίτιδος παραμείνουν χωρίς θεραπεία η νόσος εξελίσσεται στα πιο προχωρημένα στάδια όπου έχουμε σοβαρές απώλειες οστού, και κινητικότητα των δοντιών, που μερικές φορές απαιτεί εξαγωγές.

Γιατί πρέπει να θεραπεύεται η περιοδοντική νόσος;
Ο κύριος λόγος που πρέπει να θεραπεύεται η περιοδοντική νόσος είναι να προστατεύονται και να παραμένουν τα φυσικά δόντια στο στόμα. Χωρίς θεραπεία υπάρχει μια συνεχής καταστροφή των στηρικτικών ιστών που οδηγεί στο σημείο τα δόντια να κινούνται και τέλος να πέφτουν. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι η περιοδοντική νόσος παίζει σοβαρό ρόλο στην πρόκληση αλλά και εξέλιξη άλλων συστηματικών νόσων όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, και επηρεάζει την εγκυμοσύνη. Με την θεραπεία οι κίνδυνοι αυτοί προλαμβάνονται και τα τοπικά συμπτώματα όπως η αιμορραγία των ούλων, η δύσοσμη αναπνοή, το έντονο κόκκινο χρώμα των ούλων και η πυόρροια απομακρύνονται.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ
Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου γίνεται σε δύο στάδια. Την συντηρητική και την χειρουργική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία αποτελείται από ένα ειδικό καθαρισμό που ονομάζεται αποτρύγωση και ριζική απόξεση. Αυτό ορισμένες φορές καλείται «περιοδοντολογικός» καθαρισμός ή «βαθύς» καθαρισμός. Η αποτρύγωση και η ριζική απόξεση ενδείκνυνται όταν οι περιοδοντικοί θύλακοι είναι πάνω από 3χιλ και συνίσταται στην αφαίρεση όλων των εναποθέσεων στην επιφάνεια του δοντιού, αλλά και στην λείανση της επιφάνειας της ρίζας κάτω από τα ούλα. Τοπική αναισθησία χρησιμοποιείται πολλές φορές για να περιοριστεί η δυσανεξία. Χρησιμοποιούνται ειδικά ξέστρα καθώς και συσκευές υπερήχων. Αυτή η διαδικασία βοηθά τους περιοδοντικούς ιστούς να επουλωθούν από την φλεγμονή, και τους περιοδοντικούς θυλάκους να συρρικνωθούν. Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνεται πιο δύσκολη η συσσώρευση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας ξανά.
Δόντια που παρουσιάζουν πιο προχωρημένες βλάβες εκτός από την συντηρητική θεραπεία χρειάζονται κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, που στόχο έχουν την ανάπλαση των περιοδοντικών ιστών, αλλά και την αλλαγή της αρχιτεκτονικής των ούλων γύρω από τα δόντια έτσι ώστε να πετύχουμε την εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ
Τα πιο συχνά συμπτώματα της περιοδοντικής νόσου είναι: Ούλα που αιμορραγούν στο βούρτσισμα Κόκκινα ελαφρά διογκωμένα και ευαίσθητα ούλα Υποχώρηση των ούλων και αποκάλυψη της ρίζας Άσχημη αναπνοή Πυόρροια ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια (πολλές φορές αφήνει άσχημη γεύση) Κινητικότητα των δοντιών Ελαφρά μετακίνηση των δοντιών.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Η σπουδαιότητα της διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος στις ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες

Τα νοσήματα του περιοδοντίου-ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες οφείλονται κατά κύριο λόγο στα μικρόβια της στοματικής χλωρίδας, δηλαδή στα μικρόβια που φυσιολογικά ζουν μέσα στη στοματική κοιλότητα.