Θεραπείες / Στοματολογία

Ξηροστομία και τρόποι αντιμετώπισης της
10.12.2011 | Omnipress
Ξηροστομία και τρόποι αντιμετώπισης της
Το σάλιο καλύπτει, προστατεύει και «λιπαίνει» τους ιστούς του στόματος. Συντελεί στον καθαρισμό του στόματος και με αυτό αρχίζει η διαδικασία της πέψης καθώς μασάμε. Η ομιλία, η μάσηση και η κατάποση διευκολύνονται κατά πολύ όταν το στόμα είναι υγρό. Όταν οι σιαλογόνοι αδένες δε λειτουργούν σωστά το στόμα στεγνώνει και ξεραίνεται. Σ΄ αυτή την περίπτωση υπάρχει το τεχνητό σάλιο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της ξηροστομία και διατίθεται σε μορφή σπρέι ή υγρού που χρησιμοποιείται μέσα στο στόμα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑ
Η ξηροστομία προέρχεται από την ανεπαρκή ροή του σάλιου μέσα στο στόμα και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες συστηματικές παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, σύνδρομο Sjogren κ.λ.π., στη λήψη διαφόρων φαρμάκων όπως αντικαταθλιπτικά κ.ά. ή σε άλλους παράγοντες όπως η ακτινοθεραπεία). Αυτή η ξηρότητα ερεθίζει τους μαλακούς ιστούς του στόματος και μπορεί να προκύψει φλεγμονή και ευαισθησία σ΄ αυτούς τους ιστούς. Η έντονη ξηροστομία μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη επικίνδυνων μικροβίων. Χωρίς την καθαριστική και προστατευτική δράση του σάλιου σε επαρκή ποσότητα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης τερηδόνας των δοντιών και ουλίτιδας. Η συνεχής ξηρότητα και η έλλειψη της προστασίας από το σάλιο συντελούν στην κακοσμία του στόματος. Επίσης η ξηροστομία δυσκολεύει τη χρήση των ολικών οδοντοστοιχιών γιατί δεν υπάρχει το λεπτό στρώμα του σάλιου που συντελεί στην καλύτερη πρόσφυση των οδοντοστοιχιών στους μαλακούς ιστούς του στόματος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΣΑΛΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ
Το τεχνητό σάλιο δεν είναι το απόλυτο υποκατάστατο του φυσικού σάλιου που είναι από φυσική και χημική άποψη ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και πολυσήμαντο βιολογικό υγρό. Αν και το 99% και πλέον του σάλιου αποτελείται από νερό, αυτό εμπεριέχει επίσης και διάφορους παράγοντες εξισορρόπησης της χημικής και της φυσικής κατάστασης του στόματος, ένζυμα και ανόργανα συστατικά που διατηρούν τα δόντια υγιή και αποτελεσματικά και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού περιβάλλοντος μέσα στο στόμα.
Τα διάφορα σκευάσματα τεχνητού σάλιου εμπεριέχουν συνήθως ένα μίγμα τέτοιων παραγόντων εξισορρόπησης, παράγωγα της σελουλόζης που αυξάνουν τη συγκολλητική δράση και βελτιώνουν την ικανότητα διαβροχής των σκευασμάτων καθώς και διάφορους αρωματικούς παράγοντες όπως η σορβιτόλη που βελτιώνουν την αίσθηση και τη γεύση του σάλιου. Όμως δεν περιέχουν τα διάφορα πεπτικά και αντιμικροβιακά ένζυμα και τις άλλες πρωτεΐνες ή ανόργανα συστατικά που υπάρχουν στο φυσικό σάλιο. Βέβαια, γίνονται συνεχώς επιστημονικές έρευνες για την ανάπτυξη σκευασμάτων τεχνητού σάλιου, που θα μπορούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά να καλύπτουν τις λειτουργίες και τη δράση του φυσικού σάλιου.

Τα σκευάσματα τεχνητού σάλιου μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο συχνά χρειάζεται. Τα υποκατάστατα του σάλιου καταπίνονται σύντομα και συνεπώς η λιπαντική και υγραντική δράση τους έχει περιορισμένη διάρκεια. Έτσι χρειάζονται επανειλημμένες εφαρμογές αυτών των σκευασμάτων. Αν και αυτά τα υποκατάστατα του σάλιου δεν θεραπεύουν την ξηροστομία, μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων. Αυτά τα σκευάσματα διατίθενται σε φαρμακεία ή και σε εμπορικά καταστήματα με είδη στοματικής υγιεινής.

Εδώ εφιστάται η προσοχή όλων στο ότι πρέπει αυτά τα σκευάσματα να έχουν την επίσημη έγκριση των υγειονομικών αρχών ώστε να είναι και αποτελεσματικά και ασφαλή. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς επιστήμονες με ανεξάρτητες μελέτες όσον αφορά την ασφάλεια και την αποδοτικότητά τους.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Περιοδοντολογία

Ασχολειται με τις παθησεις των ιστων που περιβαλλουν το δοντι (ουλα και οστο). Η αθεραπευτη περιοδοντιτιδα μπορει να εχει ως αποτελεσμα την ταχεια και μαζικη απωλεια δοντιων.