Θεραπείες / Παιδοδοντία

04.01.2012 | Omnipress
Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο
Τα γερά και υγιή νεογιλά δόντια βοηθούν το παιδί να μασά σωστά τις τροφές του αλλά και να μπορεί να μιλά και να προφέρει σωστά. Μέχρι τη στιγμή που θα γεννηθούν τα παιδιά, έχουν ήδη σχηματιστεί στο εσωτερικό των ούλων τους τα πρώτα 20 νεογιλά-παιδικά τους δόντια. Τα πρόσθια 2 άνω και κάτω δόντια συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα στο στόμα, δηλαδή να ανατέλουν όπως αναφέρεται στην οδοντιατρική ορολογία, όταν το παιδί βρίσκεται σε ηλικία μεταξύ 6 και 12 μηνών και μέχρι την ηλικία των 3 ετών τα πλείστα παιδιά έχουν ήδη στο στόμα τους 20 νεογιλά δόντια (για τη χρονική σειρά ανατολής και απόπτωσης των νεογιλών δοντιών βλέπε τον πίνακα στο τέλος του άρθρου).

Η τερηδόνα των δοντιών μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή που τα δόντια θα ανατείλουν μέσα στο στόμα του παιδιού. Μερικοί γονείς προβληματίζονται γιατί πρέπει να ανησυχούμε για τις τερηδόνες των νεογιλών δοντιών εφόσον αυτά θα αντικατασταθούν από μόνιμα δόντια. Όμως αυτή η ανησυχία είναι λογική και πρέπει να υπάρχει γιατί η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια μπορεί να επιδράσει και στα καλυμμένα από τα ούλα μόνιμα δόντια που σχηματίζονται στο εσωτερικό των γνάθων και των ούλων.

Τι προκαλεί την τερηδόνα;

Η πλάκα είναι ένας συγκολλητικός άχρωμος υμένας από μικρόβια που σχηματίζεται επάνω στα δόντια. Όταν η ζάχαρη και το άμυλο από τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνουμε, συνδυάζονται με την πλάκα, παράγεται ένα οξύ που προσβάλει την αδαμαντίνη-σμάλτο του δοντιού. Οι επανειλημμένες προσβολές από οξέα μπορεί να καταστρέψουν την αδαμαντίνη και τελικά να προκαλέσουν τερηδόνα.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο

Μπορούμε να προστατέψουμε τα δόντια των παιδιών μας αρχίζοντας νωρίς και έγκαιρα τις εξετάσεις του στόματος από τον οδοντίατρο. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και η Ακαδημία Παιδοδοντίας των ΗΠΑ αναφέρουν πως η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται σε 6 μήνες από την εμφάνιση του πρώτου παιδικού δοντιού στο στόμα και όχι αργότερα από τα γενέθλια της συμπλήρωσης 1 έτους από το παιδί.

Γιατί πρέπει να γίνεται τόσο νωρίς αυτή η επίσκεψη; Ο οδοντίατρος μπορεί να δείξει πως να καθαρίζουμε αποτελεσματικά τα δόντια των παιδιών, να συζητήσουμε μαζί του τις ανάγκες του παιδιού για φθόριο και να μας συστήσει διάφορα προϊόντα φροντίδας και υγιεινής του στόματος για το παιδί. Επίσης ο οδοντίατρος ελέγχει για την ύπαρξη τυχόν προβλημάτων όπως οι τερηδόνες των δοντιών που προκαλούνται από τη χρήση του μπιμπερόν. Ο οδοντίατρος εξετάζει με προσοχή και με ήπιους χειρισμούς τα δόντια και τα ούλα των παιδιών, ελέγχοντας κατά πόσον υπάρχουν τερηδόνες ή άλλα προβλήματα. Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει κάποια μορφή καθαρισμού στα δόντια του παιδιού. Επίσης το παιδί μπορεί να εξεταστεί για έξεις όπως η παρατεταμένη απομύζηση των δακτύλων που ίσως προκαλέσει ορθοδοντικά ή άλλα προβλήματα.

Οι ανάγκες στοματικής φροντίδας και υγείας των παιδιών διαφέρουν και ο οδοντίατρος θα σας συστήσει το κατάλληλο πρόγραμμα ελέγχου και επανεξέτασης του παιδιού σας. Η προληπτικής οδοντιατρική φροντίδα όπως οι φθοριώσεις και η χρήση αποφρακτικών υλικών για τις οπές και σχισμές των δοντιών του παιδιού μπορεί να σημαίνουν για σας σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων αλλά για το παιδί σας θα σημαίνουν διατήρηση της υγείας και της ακεραιότητας των δοντιών του. Αυτά τα αποφρακτικά υλικά είναι ένα προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τις μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων δοντιών των παιδιών και τα προστατεύει από την ανάπτυξη τερηδόνας.

Οδηγίες για μία θετική πρώτη οδοντιατρική εμπειρία του παιδιού

- Προγραμματίζουμε την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο μεταξύ της ηλικίας 6 μηνών και 1 έτους.


- Δεν διηγούμαστε στο παιδί τρομακτικές ιστορίες για τον οδοντίατρο ούτε του λέμε οτιδήποτε μπορεί να το φοβίσει.

- Προγραμματίζουμε ένα πρωινό ραντεβού στον οδοντίατρο γιατί τότε τα παιδιά είναι συνήθως πιο χαλαρά και συνεργάσιμα.

- Δεν εκδηλώνουμε οποιοδήποτε φόβο ή άγχος που μπορεί να έχουμε εμείς οι ίδιοι για την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

- Δεν πιέζουμε τα παιδιά να πάνε στον οδοντίατρο.

- Ουδέποτε χρησιμοποιούμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σαν ποινή ή απειλή για το παιδί.

- Προσπαθούμε να μετατρέψουμε την επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο σε μία ευχάριστη έξοδο και σε μία αφορμή για ψυχαγωγία.

Πίνακας ανατολής των νεογιλών δοντιών

Άνω δόντια                                   Ανατολή                                         Απόπτωση

Κεντρικός τομέας                     8-12 μήνες                                           6-7 έτη

Πλάγιος τομέας                         9-13 μήνες                                            7-8 έτη

Κυνόδοντας                                16-22 μήνες                                        10-12 έτη

Πρώτος γομφίος                       13-19 μήνες                                           9-11 έτη

Δεύτερος γομφίος                   25-33 μήνες                                           10-12 έτηΚάτω δόντια                                  Ανατολή                                            Απόπτωση

Κεντρικός τομέας                        6-10 μήνες                                           6-7 έτη

Πλάγιος τομέας                          10-16 μήνες                                           7-8 έτη

Κυνόδοντας                                 17-23 μήνες                                           9-12 έτη

Πρώτος γομφίος                         14-18 μήνες                                           9-11 έτη 

Δεύτερος γομφίος                     23-31 μήνες                                          10-12 έτη
 ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στοματική υγεία των παιδιών

Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στοματική υγεία των παιδιών

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας και της τερηδόνας .

Η σωστή διατροφή του παιδιού από τα πρώτα έτη της ζωής του, συμβάλλει στην διασφάλιση της υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης του.

Καθαρισμός Ανάμεσα στα Δόντια

Καθαρίζουμε καθημερινά τις επιφάνειες μεταξύ των δοντιών (μεσοδόντια) χρησιμοποιώντας το ειδικό οδοντόνημα ή άλλα μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού (βούρτσες μεσοδοντίων, ειδικές οδοντογλυφίδες). Η εισαγωγή του νήματος ανάμεσα στα δόντια γίνεται ήπια και χωρίς πίεση.

Πότε θα πρέπει να προγραμματίζεται η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;

Ο βασικός κανόνας είναι πως από την ηλικία του ενός έτους ή μόλις ανατείλει το πρώτο δόντι στο στόμα του παιδιού.

Σε τι διαφέρει η Παιδοδοντία από την κλασική Οδοντιατρική;

Η Παιδοδοντία αποτελεί μία εξειδικευμένη οδοντιατρική θεραπεία για παιδιά κι εφήβους. Οι παιδοδοντίατροι παρακολουθούν δύο έτη εξειδικευμένης εκπαίδευσης εκτός από τις κλασικές οδοντιατρικές σπουδές. Αντίθετα με τη Γενική Οδοντιατρική για ενήλικες, η Παιδοδοντία εστιάζει στη σωστή φροντίδα των νεογιλών δοντιών καθώς και των μονίμων, μόλις αρχίσουν να ανατέλλουν. Τα παιδοδοντιατρεία είναι σχεδιασμένα με γνώμονα την άνεση των παιδιών. Από βιβλία, παιχνίδια και DVD player έως μαξιλάρια, κουβέρτες και χώρους ψυχαγωγίας, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να νιώσουν τα παιδιά ασφάλεια.

Σωστό Βούρτσισμα

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας μία μέτρια έως μαλακή οδοντόβουρτσα και μία οδοντόκρεμα που να περιέχει φθόριο. Το μέγεθος της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να φθάνει σε όλες τις επιφάνειες όλων των δοντιών του στόματος.

Τα αποφρακτικά υλικά οπών και σχισμών προστατεύουν τα δόντια και λειτουργούν προληπτικά κατά της τερηδόνας

Τα δόντια μας συνεχώς καλύπτονται από ένα συγκολλητικό λεπτό στρώμα-υμένα με βακτηρίδια που ονομάζεται οδοντική πλάκα.