Θεραπείες / Παιδοδοντία

04.01.2012 | Omnipress
Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στοματική υγεία των παιδιών
Οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα της αδαμαντίνης των δοντιών και πρώιμη εμφάνιση τερηδόνας στα παιδικά δόντια σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Μανιτόμπα του Καναδά, σύμφωνα με μία μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Τορόντο όπου αναλύθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε 206 γυναίκες που βρίσκονταν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης 135 παιδιά και διαπίστωσαν ότι το 21,6% από αυτά είχαν ατέλειες στην αδαμαντίνη και το 33,6% εμφάνιζαν ενδείξεις πρώιμης τερηδόνας στα παιδικά δόντια. Οι μητέρες των παιδιών με προβλήματα στην αδαμαντίνη παρουσίαζαν χαμηλότερες αλλά όχι σημαντικά διαφορετικές μέσες συγκεντρώσεις βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη συγκριτικά με τις μητέρες των παιδιών χωρίς προβλήματα στην αδαμαντίνη. Μόνο οι 21 ή το 10,5% των γυναικών της μελέτης είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D που συνδέεται χημικά με τα στεροειδή υπάρχει στο γάλα, στον κρόκο του αυγού και στα λιπαρά ψάρια ή παράγεται με ενεργοποίηση των στερολών με υπεριώδη ακτινοβολία. Η ανεπάρκειά της προκαλεί κακή ενασβεστίωση των οστών και οδηγεί σε νόσους όπως η οστεομαλάκυνση ή η οστεοπόρωση. Πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι συνδέεται επίσης με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.


ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Τα πρώτα δόντια του παιδιού τα λεγόμενα και νεογιλά δόντια έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της στοματικής αλλά και της γενικότερης υγείας του

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας και της τερηδόνας .

Η σωστή διατροφή του παιδιού από τα πρώτα έτη της ζωής του, συμβάλλει στην διασφάλιση της υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης του.

ΚΑΚΟΣΜΙΑ: Η δυσάρεστη αναπνοή που “κρατάει” σε απόσταση

Στο 85% - 95% των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό περιβάλλον και στους πιο σημαντικούς υπεύθυνους παράγοντες περιλαμβάνονται τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τα υπολείμματα τροφών

Τα αποφρακτικά υλικά οπών και σχισμών προστατεύουν τα δόντια και λειτουργούν προληπτικά κατά της τερηδόνας

Τα δόντια μας συνεχώς καλύπτονται από ένα συγκολλητικό λεπτό στρώμα-υμένα με βακτηρίδια που ονομάζεται οδοντική πλάκα.