Θεραπείες / Παιδοδοντία

04.01.2012 | Omnipress
Πώς θα διαφυλάξουμε την στοματική υγεία των παιδιών μας.
Η αξία της ενημέρωσης των γονέων για τη σωστή φροντίδα του στόματος του παιδιού τους έχει κατανοηθεί πλήρως από την ιατρική και οδοντιατρική κοινότητα. Η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία εκπροσωπεί τον Έλληνα Οδοντίατρο που φροντίζει τα παιδικά στόματα αλλά και τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και μελλοντική στάση των παιδιών προς αυτόν και προς το ίδιο τους το στόμα. Στην ιστοσελίδα της έχει ειδική καταχώρηση (http://www.hspd.gr/parents.html) για αδρή αλλά υπεύθυνη ενημέρωση γύρω από αυτά τα θέματα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται στον οδοντίατρο ή παιδοδοντίατρο της επιλογής τους. Ερωτήματα που διατυπώνονται συχνά από τους γονείς για τη φροντίδα του στόματος του παιδιού τους αφορούν συνηθέστερα τα παρακάτω θέματα και οι απαντήσεις που δίνονται είναι σύμφωνες με τις θέσεις της παραπάνω επιστημονικής εταιρείας.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο/οδοντίατρο; Έως τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής του, γιατί η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων είναι καθοριστική ιδίως για την πρόληψη εμφάνισης πρώιμης τερηδόνας (‘του μπιμπερό’) και την αντιμετώπιση του οδοντικού τραύματος. Η πρώτη αυτή εξέταση γίνεται συνήθως με το παιδί στην αγκαλιά του γονέα του. Η ενημέρωση περιλαμβάνει και την πληροφορία καθαρισμού των δοντιών, ο οποίος όσο το παιδί έχει μόνο τα μπροστινά δόντια (τομείς) αρκεί να γίνεται καθημερινά με μια γάζα, όταν όμως φανούν και οι πρώτοι νεογιλοί γομφίοι, απαιτείται βούρτσισμα με οδοντόβουρτσα και παιδική οδοντόκρεμα (500ppm φθορίου πριν τα 2 έτη και 1000 ppm μετά) σε ποσότητα μπιζελιού.

Γιατί είναι σημαντικά τα νεογιλά δόντια;
Τα νεογιλά δόντια εξασφαλίζουν τη μάσηση και την ομιλία, συμβάλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου και καθοδηγούν την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Προβλήματα στα νεογιλά δόντια όπως τερηδόνα, τραυματισμός και αποστήματα, επηρεάζουν άμεσα την υγεία των μόνιμων δοντιών αλλά και γενικότερα την υγεία του παιδιού.

Υπάρχουν προβλήματα κατά την ανατολή των δοντιών;
Κατά την ανατολή των νεογιλών ιδίως δοντιών, μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως αυξημένη έκκριση σάλιου, εκνευρισμός, ανορεξία, ερεθισμένα ούλα ακόμα και χαμηλός πυρετός. Ο καθαρισμός του στόματος, ένα παγωμένο αντικείμενο ή ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα μπορεί να ανακουφίσουν το παιδί.

Πως γίνεται επιτυχώς η προσέγγιση του παιδιού;
Ο οδοντίατρος, χρησιμοποιώντας ψυχολογικές τεχνικές και ειδικό λεξιλόγιο για την περιγραφή της θεραπείας και την τοπική αναισθησία της περιοχής όπου αυτή χρειάζεται, αλλάζει την εικόνα της οδοντιατρικής από επώδυνη και αγχώδη διαδικασία, σε πράξη απλή και αποδεκτή για το παιδί. Για τον σκοπό αυτό βοηθούν η κατάλληλη διαμόρφωση του ιατρείου, που αποτελεί χώρο ευχάριστο και φιλικό, προσαρμοσμένο στις παιδικές ανάγκες και η ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου βοηθητικού προσωπικού. Η σωστή προσέγγιση του παιδιού, διαμορφώνει άριστους μελλοντικούς οδοντιατρικούς ασθενείς και γενικότερα άτομα πρόθυμα να συνεργάζονται με τους γιατρούς.

Ποιες είναι οι πιο συνήθεις νόσοι του παιδικού στόματος;
Αυτές είναι κυρίως η τερηδόνα, και κατά δεύτερο λόγο η ουλίτιδα. Η τερηδόνα προκαλεί την προοδευτική καταστροφή των δοντιών και αποτελεί τη συχνότερη μολυσματική νόσο των παιδιών στον κόσμο. Η τερηδόνα ΔΕΝ είναι κληρονομική νόσος. Τα μικρόβια που την προκαλούν μεταδίδονται στο παιδί μετά από την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών του. Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται από άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα από τη μητέρα, η οποία έχει συχνότερη επαφή μαζί του.
Τα μικρόβια αυτά προσκολλώνται στα δόντια με τη μορφή μιας υπόλευκης μικροβιακής πλάκας. Για να προκαλέσουν τερηδόνα χρειάζονται την παρουσία στο στόμα υδατανθράκων και κυρίως ζάχαρης. Η πιο γρήγορη και εκτεταμένη καταστροφή των νεογιλών δοντιών από τερηδόνα παρουσιάζεται σε παιδιά που χρησιμοποιούν, μπιμπερό με γάλα ή άλλα γλυκά ροφήματα κυρίως κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου.
Η ουλίτιδα αποτελεί την πιο συχνή παθολογική κατάσταση των ούλων στα παιδιά, με κυριότερα συμπτώματα την αιμορραγία κατά το βούρτσισμα, την ερυθρότητα και τη διόγκωση των ούλων.
Το πιο σπουδαίο μήνυμα της οδοντιατρικής έρευνας είναι ότι η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορούν όχι μόνο να προληφθούν αλλά και να ανασταλεί η εξέλιξή τους όταν βρίσκονται σε αρχικά στάδια.

Πως προλαμβάνονται αυτές;

Στόχοι της προληπτικής αγωγής είναι η απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και η ενίσχυση των δοντιών με:
  • τη χρήση οδοντόβουρτσας και νήματος για καλή στοματική υγιεινή.
  • των περιορισμό της συχνότητας λήψης ζάχαρης και γενικά υδατανθράκων.
  • τη χρήση φθορίου σε όλες τις μορφές του, που αυξάνει την αντίσταση του δοντιού στην προσβολή του από την τερηδόνα.
  • την απόφραξη σχισμών επιρρεπών σε τερηδονισμό
Η χρήση της βούρτσας από τα μικρά παιδιά ενθαρρύνεται περισσότερο για την εδραίωση καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής. Τον αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών παιδιών ως 6-8 ετών όμως φροντίζουν και οι γονείς
. Μεγάλη σημασία έχει και ο επανέλεγχος του παιδιού που γίνεται με συχνότητα που εξαρτάται από τις ανάγκες του. Για την ορθή διάγνωση των αναγκών θεραπείας, είτε στην αρχική εξέταση είτε στους επανέλεγχους, συχνά απαιτείται η λήψη μικρών διαγνωστικών ακτινογραφιών.

Τι είναι οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών;
Είναι πλαστικές ουσίες οι οποίες τοποθετούνται σε ελάχιστη ποσότητα και φράζουν τις στενές οπές και σχισμές των γομφίων, κυρίως. Από αυτές, επειδή δεν μπορούν να καθαριστούν με το βούρτσισμα, συνήθως ξεκινά η τερηδόνα. Έχει βρεθεί ότι οι περισσότερες τερηδόνες παρουσιάζονται συνήθως τα πρώτα χρόνια μετά την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα. Γι' αυτό οι προληπτικές καλύψεις πρέπει να τοποθετούνται μετά την ανατολή των πρώτων και δεύτερων μονίμων γομφίων, δηλαδή στην ηλικία των 6-7 και 12-13 ετών.

Τι είναι τοπική φθορίωση των δοντιών;
Τοπική φθορίωση είναι η εφαρμογή από τον οδοντίατρο ελάχιστης ποσότητας βερνικιού με υψηλή περιεκτικότητα φθορίου σε επιφάνειες που κινδυνεύουν από την τερηδόνα. Προσφέρει προστασία 30-40% σε παιδιά με τερηδονικό κίνδυνο.
Η συχνότητα εφαρμογής είναι κάθε 6 μήνες, αν και σε άτομα με υψηλή προσβολή από τερηδόνα γίνεται συχνότερα.

Και όταν τα δόντια έχουν ήδη τερηδονιστεί;
Ο οδοντίατρος, πάντοτε με την κατάλληλη ψυχολογική προσέγγιση, χρησιμοποιεί σύγχρονα υλικά και τεχνικές για την αποκατάστασή τους. Σήμερα υπάρχουν και πολλά οδοντικής απόχρωσης υλικά, για ένα υγιές και αισθητικό αποτέλεσμα. Αλλά αν κάποιο οπίσθιο νεογιλό δόντι δεν είναι διατηρήσιμο, μπορεί να χρειαστεί εξαγωγή και διατήρηση του διαστήματός του με κάποιο μηχανικό μέσο. Πρέπει όμως να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι όλα αυτά συνδυάζονται με το σωστό προληπτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τακτικούς επανελέγχους.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το οδοντικό τραύμα;
Ο τραυματισμός των δοντιών και των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι (περιοδόντιο) είναι πολύ συχνός κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία.
Η πιο συχνή βλάβη στα νεογιλά δόντια είναι η νέκρωση του πολφού, που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα μετατόπισης του δοντιού και κυρίως εμβύθισης στο φατνίο. Συμπτώματα της νέκρωσης είναι η αλλαγή του χρώματος του δοντιού και η πιθανή δημιουργία αποστήματος.
Στα μόνιμα δόντια συχνά είναι τα κατάγματα του δοντιού και σπανιότερα τα κατάγματα της ρίζας, η μετατόπιση και η πλήρης εκγόμφωση (ολική έξοδος από τη θέση του).
Η άμεση αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική για την πρόγνωση του τραυματισμένου δοντιού, είναι όμως καθοριστική σε περίπτωση ολικής εκγόμφωσης μόνιμου δοντιού. Στην περίπτωση αυτή, το δόντι πρέπει αμέσως να πλυθεί προσεκτικά με νερό, να επανατοποθετηθεί στη θέση του στο φατνίο και να αναζητηθεί το συντομότερο οδοντίατρος για την αντιμετώπισή του.
Για την πρόληψη του τραυματισμού των δοντιών συνιστάται η χρήση ειδικών ναρθήκων, ιδιαίτερα από παιδιά με έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Ορθοδοντικά προβλήματα (στραβά δόντια)
Κατά την περίοδο της νεογιλής και μικτής οδοντοφυΐας, πολλά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή ανατολή των δοντιών και τη σύγκλεισή τους (τρόπος που κλείνουν μεταξύ τους). Οι πιο συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, οι στοματικές συνήθειες και η πρόωρη απώλεια δοντιών. Η έγκαιρη αναγνώριση, καθοδήγηση και αντιμετώπιση των παρεκκλίσεων της σύγκλεισης από τον παιδοδοντίατρο είναι σημαντική γιατί μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να προλάβει τη μελλοντική εκτεταμένη ορθοδοντική θεραπεία.

Πως αντιμετωπίζονται παιδιά με αναπηρίες;
Άτομα με αναπηρίες (ιατρικά προβλήματα, νοητική υστέρηση, διαταραχές κοινωνικής συμπεριφοράς) ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έχουν ανάγκη ιδιαίτερης αντιμετώπισης κατά την οδοντιατρική θεραπεία
. Ο παιδοδοντίατρος έχει ειδικά εκπαιδευτεί έτσι ώστε, σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες να προσφέρει υψηλής ποιότητας φροντίδα σε προληπτικό και θεραπευτικό επίπεδο, έστω και αν χρειαστεί αποκατάσταση των δοντιών με γενική αναισθησία.


ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στοματική υγεία των παιδιών

Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στοματική υγεία των παιδιών

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Τα πρώτα δόντια του παιδιού τα λεγόμενα και νεογιλά δόντια έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της στοματικής αλλά και της γενικότερης υγείας του

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας και της τερηδόνας .

Η σωστή διατροφή του παιδιού από τα πρώτα έτη της ζωής του, συμβάλλει στην διασφάλιση της υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης του.

Καθαρισμός Ανάμεσα στα Δόντια

Καθαρίζουμε καθημερινά τις επιφάνειες μεταξύ των δοντιών (μεσοδόντια) χρησιμοποιώντας το ειδικό οδοντόνημα ή άλλα μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού (βούρτσες μεσοδοντίων, ειδικές οδοντογλυφίδες). Η εισαγωγή του νήματος ανάμεσα στα δόντια γίνεται ήπια και χωρίς πίεση.

Ορθοδοντική θεραπεία με ‘αόρατους’ μηχανισμούς

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ενηλίκων που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Αυτό αρχικά οφείλεται στην αναβάθμιση των απαιτήσεων για στοματική υγεία και αισθητική.

Πότε θα πρέπει να προγραμματίζεται η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;

Ο βασικός κανόνας είναι πως από την ηλικία του ενός έτους ή μόλις ανατείλει το πρώτο δόντι στο στόμα του παιδιού.

Προϊόντα Στοματικής Υγιεινής

Αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με το βούρτσισμα και τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών, τα προϊόντα που παρουσιάζουμε στη συνέχεια, μας βοηθούν να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τερηδονισμού των δοντιών και να κάνουμε το χαμόγελο μας πιο λαμπερό.

Σε τι διαφέρει η Παιδοδοντία από την κλασική Οδοντιατρική;

Η Παιδοδοντία αποτελεί μία εξειδικευμένη οδοντιατρική θεραπεία για παιδιά κι εφήβους. Οι παιδοδοντίατροι παρακολουθούν δύο έτη εξειδικευμένης εκπαίδευσης εκτός από τις κλασικές οδοντιατρικές σπουδές. Αντίθετα με τη Γενική Οδοντιατρική για ενήλικες, η Παιδοδοντία εστιάζει στη σωστή φροντίδα των νεογιλών δοντιών καθώς και των μονίμων, μόλις αρχίσουν να ανατέλλουν. Τα παιδοδοντιατρεία είναι σχεδιασμένα με γνώμονα την άνεση των παιδιών. Από βιβλία, παιχνίδια και DVD player έως μαξιλάρια, κουβέρτες και χώρους ψυχαγωγίας, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να νιώσουν τα παιδιά ασφάλεια.

Σημαντικές Πληροφορίες για την Ορθοδοντική Θεραπεία

Τον περασμένο αιώνα, ορισμένοι πίστευαν πως τα ορθοδοντικά σύρματα είχαν μαγνητικές ιδιότητες. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν λανθασμένη ενημέρωση για την Ορθοδοντική.

Συμβολή στη λειτουργικότητα και αισθητική δοντιών και προσώπου

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί τα δοντάκια των παιδιών μας βγαίνουν στραβά. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τα διορθώσουμε και πόσο δύσκολο είναι; Τα δικά μας στραβά δόντια μπορούμε πλέον να τα διορθώσουμε και να αποκτήσουμε το όμορφο χαμόγελο που επιθυμούμε;