Θεραπείες / Παιδοδοντία

04.01.2012 | Omnipress
Αυξάνεται το ποσοστό τερηδόνας στη νηπιακή ηλικία
Η τερηδόνα των δοντιών παρουσιάζει σημαντική αύξηση στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ ενώ η στοματική υγεία βελτιώνεται σταθερά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια παιδιών ηλικίας 2-5 ετών έχει αυξηθεί από 24-28% τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν αναφέρονται στην έρευνα οι λόγοι αυτής της αύξησης αλλά μερικοί πιστεύουν ότι η χρήση εμφιαλωμένου νερού από τα μικρά παιδιά αντί του φθοριωμένου νερού του δικτύου ύδρευσης είναι ο βασικός παράγοντας. Εν τούτοις παρατηρούνται και κάποιες σημαντικές βελτιώσεις όπως οι εξής:

- Οι τερηδόνες στα μόνιμα δόντια παιδιών ηλικίας 6-11 ετών έχουν μειωθεί από 25-21% ενώ σε νέους 12-19 ετών έχουν μειωθεί από 68-59%.

- Η χρήση αποφρακτικών υλικών σε παιδιά 6-11 ετών έχει αυξηθεί από 22-30% ενώ σε νέους 12-19 ετών έχει αυξηθεί από 18-38%.

- Η μέτρια και σοβαρή ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα σε άτομα 20-64 ετών έχει μειωθεί από 10-5% ενώ σε άτομα άνω των 65 έχει μειωθεί από 27-17%.

- Η πλήρης απώλεια δοντιών σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έχει μειωθεί από 34-27%.

Εν τούτοις η μελέτη προσθέτει ότι υπάρχουν ανησυχητικές φυλετικές και εθνικές διαφορές στη στοματική υγεία των παιδιών στις ΗΠΑ. Έτσι, το 31% παιδιών ηλικίας 6-11 ετών σε Μεξικανοαμερικανούς εμφανίζουν τερηδόνα ενώ αυτό το ποσοστό φτάνει στο 19% για παιδιά μη Ισπανικής προέλευσης. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αν και έχουν γίνει σημαντικά άλματα στην πρόληψη της τερηδόνας, η νόσος παραμένει ένα πρόβλημα για κάποιες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης ένας παράγοντας είναι και η φτώχεια σύμφωνα με την έρευνα. Ενώ το 4% των παιδιών που ζουν με συνθήκες επάνω από το όριο φτώχειας εμφανίζουν τερηδόνες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αυτό το ποσοστό φτάνει στο 12% για παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι ειδικοί προσθέτουν ότι τα αποφρακτικά οπών και σχισμών, αν και χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και αρκετά χρόνια, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να φτάσει η χρήση τους στα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην πρόσβαση των ατόμων που έχουν ανάγκη σε αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και στην καθοδήγηση και εκπαίδευση των άλλων σε θέματα υγείας όπως π.χ. των καπνιστών που πρέπει να ξέρουν ότι η διακοπή του καπνίσματος θα είναι πολύ πλεονεκτική γι’ αυτούς. Επίσης αναφέρεται στην έρευνα ότι οι επισκέψεις στον οδοντίατρο μειώνονται στις ηλικίες 20-64 ετών.


ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στοματική υγεία των παιδιών

Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στοματική υγεία των παιδιών

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Τα πρώτα δόντια του παιδιού τα λεγόμενα και νεογιλά δόντια έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της στοματικής αλλά και της γενικότερης υγείας του

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας και της τερηδόνας .

Η σωστή διατροφή του παιδιού από τα πρώτα έτη της ζωής του, συμβάλλει στην διασφάλιση της υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης του.

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας και της τερηδόνας

Η σωστή διατροφή του παιδιού από τα πρώτα έτη της ζωής του, συμβάλλει στην διασφάλιση της υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης του.
Αποτελεί χρέος όλων μας, γονέων, ιατρών και άλλων αρμόδιων φορέων η εξασφάλιση της εφαρμογής των κατάλληλων αρχών ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου στα παιδιά μας, και αυτό πρέπει να αρχίζει από την γέννηση.

Πώς θα διαφυλάξουμε την στοματική υγεία των παιδιών μας.

Η αξία της ενημέρωσης των γονέων για τη σωστή φροντίδα του στόματος του παιδιού τους έχει κατανοηθεί πλήρως από την ιατρική και οδοντιατρική κοινότητα.

Τα αποφρακτικά υλικά οπών και σχισμών προστατεύουν τα δόντια και λειτουργούν προληπτικά κατά της τερηδόνας

Τα δόντια μας συνεχώς καλύπτονται από ένα συγκολλητικό λεπτό στρώμα-υμένα με βακτηρίδια που ονομάζεται οδοντική πλάκα.