Θεραπείες / Εμφυτεύματα

04.01.2012 | Omnipress
Αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα. Η οδοντιατρική του αύριο σήμερα.
Είναι αλήθεια ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να βοηθήσουν το σύγχρονο άνθρωπο στην αποκατάσταση οδοντικών ελλειμμάτων. Πράγματι οι σημερινές γενιές δεν θα αναγκαστούν να ζήσουν φορώντας ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες όταν φτάσουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το ποτηράκι με το νερό και τα τεχνητά δόντια δίπλα στο κρεβάτι το βράδυ θα αποτελεί σκηνή από ταινία τρόμου! Οι νεότεροι ίσως δεν θα μπορούν να διανοηθούν πώς οι προγενέστεροί τους κατάφερναν να λειτουργούν φορώντας κινητές οδοντοστοιχίες. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να βάλουμε στην θέση τους κάποιες μεγάλες αλήθειες καθώς και να δώσουμε απάντηση στις πιο συχνές ερωτήσεις των ενδιαφερόμενων ασθενών μας.

Πρώτον: Τα σημερινά ευρέως χρησιμοποιούμενα εμφυτεύματα λειτουργούν με βάση την οστοενσωμάτωση δηλαδή την ανάπτυξη οστού περιφερικά και σε άμεση σχετικά επαφή με την επιφάνεια των εμφυτευμάτων. Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, και μπαίνουν σε εσοχές- υποδοχές που κατασκευάζονται με ειδικά εργαλεία μέσα στο οστούν. Το οστούν τα αναγνωρίζει σαν δικό του κομμάτι και τα αγκαλιάζει, επουλώνεται δηλαδή γύρω από αυτά. Έτσι το νεοδημιουργηθέν οστούν στηρίζει γερά τα εμφυτεύματα και αυτά με τη σειρά τους μπορούν να στηρίζουν τις εκάστοτε προσθετικές κατασκευές. Τα ποσοστά επιτυχίας της οστοενσωμάτωσης φτάνουν το 98% και σε περίπτωση αποτυχίας δεν παρουσιάζεται πόνος ή οποιαδήποτε συστεμική αντίδραση του οργανισμού όπως πολλοί εικάζουν και φοβούνται. Αυτό γιατί το οδοντικό εμφύτευμα δεν είναι μόσχευμα ώστε να προκαλεί ανοσολογική αντίδραση. Εφόσον υπάρξει πρόβλημα σωστής επούλωσης απλά το εν λόγω εμφύτευμα αντικαθίσταται από τον ιατρό σε μια δεύτερη επέμβαση με τελικό αποτέλεσμα την καθυστέρηση της συνολικής θεραπείας.

Δεύτερον: Ο καθηγητής Branemark και η σουηδική του ομάδα ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν και παρουσίασαν στον επιστημονικό κόσμο την οστεοενσωμάτωση στην οδοντιατρική πράξη. Η σχετική βιβλιογραφία έχει ξεκινήσει πρίν από 45 περίπου χρόνια και πραγματικά όλη η οδοντιατρική κοινότητα πάντα θα ευχαριστεί τον καθηγητή Branemark που άλλαξε πραγματικά την πορεία της επιστήμης μας. Από τότε η εξέλιξη ήταν και είναι ραγδαία ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια. Σήμερα σε όλον τον κόσμο υπάρχουν δεκάδες εταιρίες που παρέχουν ολοκληρωμένα συστήματα εμφυτευμάτων και αρκετές πια από αυτές είναι εταιρίες που στηρίζουν με αξιόλογη επιστημονική έρευνα τα προϊόντα τους. Ο κάθε επεμβαίνων ανάλογα με τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που θεωρεί σημαντικά καθώς και την έρευνα που τα υποστηρίζει επιλέγει το σύστημα που θα εφαρμόσει στην καθημερινή του πράξη στο ιατρείο του.

Τρίτον: Είναι μύθος και παραπληροφόρηση ότι τα εμφυτεύματα εξυπηρετούν την αισθητική. Τα οδοντικά εμφυτεύματα εξυπηρετούν πρωτίστως και κυρίως την λειτουργία του οδοντογναθικού συστήματος. Η αισθητική στην προσθετική αποκατάσταση οδοντικών εμφυτευμάτων συνήθως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε σχέση με την προσθετική πάνω από φυσικά δόντια.

Τέταρτον:Τα εμφυτεύματα είναι καλύτερο να τα ορίσουμε σαν ρίζες- στηρίγματα. Δεν πρόκειται απλά για «βιδωτά δόντια» όπως λέγεται. Πρόκειται για ρίζες στηρίγματα που βέβαια έφτιαξε ο άνθρωπος και αφού οστεοενσωματωθούν μπορούν να στηρίζουν προσθετικές κατασκευές. Αυτά τα προσθετικά δόντια μπορεί να είναι είτε μια μονή θήκη - στεφάνη αν λείπει ένα δόντι ή να είναι μια γέφυρα με τρία, τέσσερα ή και πέντε δόντια ή και να είναι όλα τα δόντια μιας γνάθου στην περίπτωση που ο ασθενής τα έχει ήδη χάσει ή πρόκειται να εξαχθούν. Τα πρόσθετα δόντια μπορεί να είναι είτε βιδωτά στα εμφυτεύματα είτε συγκολλούμενα. Η απόφαση είναι του επεμβαίνοντα οδοντιάτρου ανάλογα με το τι θεωρεί ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον ασθενή του.

Πέμπτον: Για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα πρέπει να υπάρχει αρκετό οστικό υπόστρωμα το οποίο να είναι και καλής ποιότητας (σκληρότητας). Το καλύτερο είναι να μην περιμένουμε να χάσουμε ένα δόντι που ξέρουμε ότι είναι προβληματικό και δεν έχει προοπτική να είναι στο στόμα τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό γιατί μαζί με το δόντι που κουνιέται χάνεται - καταστρέφεται και το κόκαλο γύρω του και τότε όλη η θεραπεία με εμφυτεύματα γίνεται πιο πολύπλοκη και πιο μακροχρόνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις πριν τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα χρειάζονται τεχνικές οστικής ανάπλασης ώστε να χτιστεί οστούν εκεί που χρειάζεται. Οι αιτίες που κάποια δόντια είναι προβληματικά και μπορεί να χαθούν είναι πολλές όπως περιοδοντίτιδα, τερηδόνα, κατάγματα, ατυχήματα κ.λ.π και πάλι πρέπει να εκτιμηθεί από το θεράποντα ιατρό η προτεινόμενη θεραπεία.

Έκτον: Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η πιο συντηρητική λύση στην αποκατάσταση μιας οδοντικής απώλειας. Αυτό γιατί δεν τροχίζονται διπλανά πιθανών άθικτα δόντια για κατασκευή γέφυρας και το πιο σημαντικό το κόκκαλο μέσα στο οποίο τοποθετείται εμφύτευμα διατηρείται στο μέλλον. Το οστούν που δέχεται μασητικές δυνάμεις μέσω του εμφυτεύματος καταλαβαίνει ότι χρειάζεται για να υποστηρίζει τα δόντια. Έτσι διατηρείται και δεν χάνεται με την πάροδο του χρόνου όπως θα συνέβαινε κάτω από ένα γεφύρωμα γέφυρας ή μιας τεχνητής οδοντοστοιχίας.

Για να δούμε ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος

. Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη του περιστατικού με ακτινογραφίες- διαγνωστικά μοντέλα και ότι άλλο κρίνει ο θεράπων οδοντίατρός σας, κατασκευάζονται ειδικά φρεάτια μέσα στο κόκαλο στις θέσεις που έχει προαποφασιστεί και μέσα σ’ αυτά κοχλιώνονται τα εμφυτεύματα. Συνήθως υπάρχει μια περίοδος επούλωσης 3-5 μήνες μέχρι να τοποθετηθούν τα τελικά δόντια. Σε μερικές περιπτώσεις που η ποιότητα και η ποσότητα του οστού το επιτρέπει είναι δυνατόν να τοποθετηθούν άμεσα την ημέρα του χειρουργείου και προσωρινά δόντια. Αυτό λέγεται Άμεση Φόρτιση και θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί φυσικά με τον επεμβαίνοντα οδοντίατρό σας. Επίσης πάλι όταν η υπάρχουσα οστική μάζα είναι ικανοποιητική με την βοήθεια ειδικών προγραμμάτων αξονικού τομογράφου μπορούν να κατασκευασθούν οδηγοί νάρθηκες, ώστε ο επεμβαίνοντας ιατρός να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα σε συγκεκριμένες προαποφασισμένες θέσεις με τους ελάχιστους χειρουργικούς χειρισμούς (computer aided implant surgery).

Ποιοί μπορούν να ζητήσουν θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα;

Το βασικό κριτήριο είναι η υγεία και όχι η ηλικία των ασθενών όπως πολλοί νομίζουν. Μόνο άτομα που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά, χημειοθεραπευτικά κάποια ψυχοφάρμακα ή έχουν ανεξέλεγκτο σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν αντενδείξεις. Το κάπνισμα δεν αποτελεί αντένδειξη αλλά σίγουρα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας όπως άλλωστε είναι και για την γενικότερη υγεία μας.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς ειδικά γι’ αυτούς που ήδη φοράνε ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες ότι με τα εμφυτεύματα θα μπορούσαν να:

Τρώνε χωρίς φόβο το φαγητό που τους αρέσει.

Αποκαταστήσουν την μασητική τους ικανότητα ώστε να γίνεται σωστή πέψη.

Μιλάνε, γελάνε με ευκολία και αυτοπεποίθηση.

Καλυτερέψουν το χαμόγελό σας και ακόμα και την αρχιτεκτονική του προσώπου τους.

Επίσης γι’ αυτούς που έχουν χάσει ή πρόκειται να χάσουν κάποια δόντια ότι με τα εμφυτεύματα μπορούν να:

Αντικαταστήσουν τα χαμένα δόντια άμεσα προστατεύοντας έτσι τα υπόλοιπα δόντια.

Διατηρήσουν το οστικό τους υπόστρωμα στο μέλλον και

Αποφύγουν στο μέλλον οποιαδήποτε κινητή προσθετική εργασία.


ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Αποκατάσταση Σπασμένων Δοντιών

Ολο το χρόνο, οι οδοντίατροι βλέπουν ασθενείς με σπασμένα δόντια με κάθε πιθανό τρόπο. Οι οδοντίατροι γνωρίζουν πως ενώ κάθε σπασμένο δόντι είναι το ίδιο μοναδικό, τα περισσότερα σπασμένα δόντια έχουν ένα κοινό στοιχείο. Αποτελούν αποτέλεσμα τραυματισμού του στόματος.

Η λεύκανση επιρρεάζει τα δόντια μου;

Η κλινική εμπειρία και έρευνα πολλών ετών έχει αποδείξει ότι η λεύκανση δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στα δόντια και στα ούλα. Σύχνα κατά την διάρκεια της διαδικασίας, εμφανίζεται ευαισθησία στο κρύο η οποία είναι παροδική και εξαλείφεται εντελώς μετά το πέρας της θεραπείας. Ο οδοντίατρος που είναι σωστά ενημερωμένος και διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, μπορεί να προσφέρει στον ασθενή του το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα, με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση.

Καθαρισμός Ανάμεσα στα Δόντια

Καθαρίζουμε καθημερινά τις επιφάνειες μεταξύ των δοντιών (μεσοδόντια) χρησιμοποιώντας το ειδικό οδοντόνημα ή άλλα μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού (βούρτσες μεσοδοντίων, ειδικές οδοντογλυφίδες). Η εισαγωγή του νήματος ανάμεσα στα δόντια γίνεται ήπια και χωρίς πίεση.

ΚΑΚΟΣΜΙΑ: Η δυσάρεστη αναπνοή που “κρατάει” σε απόσταση

Στο 85% - 95% των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό περιβάλλον και στους πιο σημαντικούς υπεύθυνους παράγοντες περιλαμβάνονται τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τα υπολείμματα τροφών

Μπορώ να κάνω λεύκανση στο σπίτι μόνος μου;

Μπορούμε να ακολουθήσουμε την διαδικασία που γίνεται αποκλειστικά στο σπίτι με τους ειδικούς νάρθηκες που θα μας φτιάξει ο οδοντίατρος και τα σωστά για την περίπτωση μας λευκαντικά προϊόντα.Με αυτή τη μέθοδο το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί, συγκτιτικά με την θεραπεία ιατρείου-σπιτιού.

Οι οδοντόκρεμες που διακρίνονται για την λεύκανση κάνουν δουλειά;

Καμία οδοντόκρεμα δεν κάνει λεύκανση των δοντιών. Οι "λευκαντικές" οδοντόκρεμες περιέχουν αποτριπτικά σωματίδια προκειμένου να καθαρίσουν τα δόντια απο τις χρωστικές και να τα κάνουν να φαίνονται πιο λευκά. Αυτό όμως έχει συχνά ως αποτέλεσμα την μόνιμη φθορά της επιφάνειας της αδαμαντίνης.

Οι πορώδεις ιστοί μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά την ενσωμάτωση των ιστών του ξενιστή με τα εμφυτεύματα τιτανίου.

Η επιστημονική έρευνα έχει υποδείξει ένα καινοτόμο τρόπο χρήσης διαφόρων πορωδών ιστών-υλικών σαν όχημα παροχής φαρμάκων

Παρατήρηση των αρχικών σημείων οστικής απώλειας γύρω από τα εμφυτεύματα

Η οστική απώλεια γύρω από τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πολύ συνηθέστερη συγκριτικά με αυτό που πίστευαν παλαιότερα σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Περιοδοντίτιδα – τι πρέπει να γνωρίζουμε

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ενήλικων πάνω από τα 35 παρουσιάζουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Τις πιο πολλές φορές η βλάβη εξελίσσεται αθόρυβα και χωρίς συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην δεχτούν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία και να σώσουν τα δόντια τους.

Πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η λεύκανση;

Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται όταν η διαδικασία της λεύκανσης γίνεται με σωστό και ολοκληρωμένο τρόπο, είναι αρκετά σταθερό και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να επαναληφθεί όλη η αρχική διαδικασία. Το κλινικό πρωτόκολλο προβλέπει για την μακροχρόνια διατήρηση του αρχικού αποτελέσματος, να γίνεται απο τον ασθενή στο σπίτι του μια διήμερη ή τριήμερη εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα μετά τα δύο πρώτα χρόνια από την ολοκλήρωση της αρχικής θεραπείας. Απαραίτητη βέβαια προυπόθεση όχι μόνο για την αισθητική του χαμογέλου μας , αλλα και για την υγεία του, ειναι ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών στον οδοντίατρο μία με δύο φορές τον χρόνο.