Θεραπείες / Εμφυτεύματα

04.01.2012 | Omnipress
Οι πορώδεις ιστοί μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά την ενσωμάτωση των ιστών του ξενιστή με τα εμφυτεύματα τιτανίου.
Η επιστημονική έρευνα έχει υποδείξει ένα καινοτόμο τρόπο χρήσης διαφόρων πορωδών ιστών-υλικών σαν όχημα παροχής φαρμάκων που μπορεί να βοηθήσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό την ενσωμάτωση των ιστών του ξενιστή-λήπτη με τα χειρουργικά τοποθετημένα εμφυτεύματα τιτανίου. Αντί να αντιμετωπιστεί από τον οργανισμό σαν ένα ανεπιθύμητο ξένο σώμα, το συνθετικό οστούν υποκατάστασης που πρόσφατα δοκιμάζεται σε πειραματόζωα, διαθέτει ένα πορώδες υλικό που επιτρέπει την εφαρμογή «βιοενεργών στοιχείων σε μικροκάψουλες» τα οποία επιταχύνουν την αύξηση των ιστών του ξενιστή στην περιοχή και επιτρέπουν την ανάπτυξη νέου οστού.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ αναφέρει ότι μετά από 4 εβδομάδες, τα πορώδη εμφυτεύματα εμφάνισαν αύξηση κατά 96% στην επαφή οστού-εμφυτεύματος και κατά 50% στην ανάπτυξη νέου οστού επάνω από υλικά-placebo. Ένα καθοριστικό εύρημα σύμφωνα με την έρευνα είναι ότι η δόση του φαρμάκου που χρειάζεται για την ενσωμάτωση των ιστών του ξενιστή με αυτή την προσέγγιση ελεγχόμενης παροχής, είναι το 1/10 περίπου αυτής που χρειάζεται με την παραδοσιακή τεχνική της απλής απορρόφησης του αυξητικού παράγοντα. Επειδή τα βλαστοκύτταρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νέου οστού δόθηκε έμφαση στην επεξεργασία των εμφυτευμάτων τιτανίου με ένα παράγοντα που «υποδέχεται» τα κύτταρα ανάπλασης του ίδιου του οργανισμού στην περιοχή της πιθανής αύξησης, ώστε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα ανάπτυξης νέου οστού.

Με αυτή τη νέα μέθοδο μπορεί να εξαλειφθεί η ανάγκη λήψης οστού από μία υγιή και άθικτη περιοχή του σώματος προκειμένου αυτό να μεταμοσχευθεί στην προβληματική περιοχή, όπως γίνεται συνήθως μέχρι τώρα. Αυτή η εργασία σημαίνει ότι πρέπει να είναι εφικτή η ενεργοποίηση της δυνατότητας αναγέννησης των φυσικών ιστών του οργανισμού ώστε να αναπλαστούν τα κατάλληλα κύτταρα στην περιοχή όπου χρειάζεται νέος οστίτης ιστός. Τα εμφυτεύματα που φυσιολογικά προσελκύουν τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα τα οποία εύκολα μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οστούν, λίπος, χόνδρο και άλλους τύπους κυττάρων, μπορεί να είναι η επιστημονική εφαρμογή του μέλλοντος σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτοί προσθέτουν ότι συγκριτικά με τον τραυματισμό στην περιοχή λήψης μοσχεύματος και τον πόνο που συνδέονται με τη μεταμόσχευση αυτόλογου ιστού, τα συνθετικά υλικά έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης και διαρκούς προμήθειας χωρίς να θυσιάζονται ιστοί στο πεδίο λήψης. Αυτή είναι μία συνδυασμένη προσέγγιση για την ενεργοποίηση των βιολογικών δυνατοτήτων σε σχέση με τα υπάρχοντα ορθοπεδικά και οδοντικά εμφυτεύματα ώστε να εμπλουτιστούν και να ενεργοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του οργανισμού.


ΠΗΓΗ:ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα. Η οδοντιατρική του αύριο σήμερα.

Είναι αλήθεια ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να βοηθήσουν το σύγχρονο άνθρωπο στην αποκατάσταση οδοντικών ελλειμμάτων. Πράγματι οι σημερινές γενιές δεν θα αναγκαστούν να ζήσουν φορώντας ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες όταν φτάσουν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η λεύκανση επιρρεάζει τα δόντια μου;

Η κλινική εμπειρία και έρευνα πολλών ετών έχει αποδείξει ότι η λεύκανση δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στα δόντια και στα ούλα. Σύχνα κατά την διάρκεια της διαδικασίας, εμφανίζεται ευαισθησία στο κρύο η οποία είναι παροδική και εξαλείφεται εντελώς μετά το πέρας της θεραπείας. Ο οδοντίατρος που είναι σωστά ενημερωμένος και διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, μπορεί να προσφέρει στον ασθενή του το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα, με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση.

Παρατήρηση των αρχικών σημείων οστικής απώλειας γύρω από τα εμφυτεύματα

Η οστική απώλεια γύρω από τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πολύ συνηθέστερη συγκριτικά με αυτό που πίστευαν παλαιότερα σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η λεύκανση;

Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται όταν η διαδικασία της λεύκανσης γίνεται με σωστό και ολοκληρωμένο τρόπο, είναι αρκετά σταθερό και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να επαναληφθεί όλη η αρχική διαδικασία. Το κλινικό πρωτόκολλο προβλέπει για την μακροχρόνια διατήρηση του αρχικού αποτελέσματος, να γίνεται απο τον ασθενή στο σπίτι του μια διήμερη ή τριήμερη εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα μετά τα δύο πρώτα χρόνια από την ολοκλήρωση της αρχικής θεραπείας. Απαραίτητη βέβαια προυπόθεση όχι μόνο για την αισθητική του χαμογέλου μας , αλλα και για την υγεία του, ειναι ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών στον οδοντίατρο μία με δύο φορές τον χρόνο.

Τα εμφυτεύματα μπορεί να είναι το σύστημα χορήγησης φαρμάκων του μέλλοντος.

Οι ευρωπαίοι επιστήμονες προετοιμάζονται να δοκιμάσουν ένα νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων που τοποθετείται μέσα σε προσθετικές εργασίες.

Τι σημαίνει πραγματικά καλή στοματική υγιεινή;

Η φράση καλή στοματική υγιεινή αφορά τα τρία πράγματα που θα πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε τα δόντια σας. 1) βούρτσισμα και χρήση νήματος καθημερινά. 2) μία καλά ισορροπημένη διατροφή και 3) επίσκεψη στον οδοντίατρο σε τακτική βάση. Αυτές οι συνήθειες δεν θα πρέπει να παραμελούνται. Συνολικά, βοηθούν στην πρόληψη οδοντικών προβλημάτων όπως οδοντική τερηδόνα και ουλικά νοσήματα και μπορούν να διατηρήσουν καθαρή την αναπνοή σας. Επομένως, η καλή στοματική υγιεινή δε βοηθά μόνο την υγεία των δοντιών σας, αλλά σας εξοικονομεί και χρήματα.