Θεραπείες / Χειρουργική στοματος

ΘΕΜΑ: Θεραπεύονται οι Γναθοπροσωπικές ανωμαλίες;
12.01.2012 | Omnipress
ΘΕΜΑ: Θεραπεύονται οι Γναθοπροσωπικές ανωμαλίες;
Η σκελετική διαταραχή των γνάθων έχει σαν αποτέλεσμα την κακή μασητική λειτουργία, τη διαταραχή της ομιλίας και τη δυσαρμονία της αισθητικής του προσώπου. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν αμέσως με τη γέννηση του παιδιού οπότε χαρακτηρίζονται «συγγενή» η να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του σκελετού και εκδηλώνονται εμφανώς μετά τα 11 με 12 χρόνια .

Συνήθως διαπιστώνεται ότι η μία από τις δύο γνάθους είναι μεγαλύτερη η μικρότερη σε ανάπτυξη συγκριτικά με την άλλη οπότε χαρακτηρίζεται σαν προγναθισμός είτε υποπλασία γνάθου είτε ασυμμετρία προσώπου η συνδυασμός των παραπάνω διαταραχών.

Υπάρχουν σήμερα δυνατότητες ανάλυσης των προβλημάτων αυτών στα τρία επίπεδα του χώρου με την χρήση διαφόρων μεθόδων μελέτης και ηλεκτρικών υπολογιστών ώστε να εντοπιστεί ακριβώς το πρόβλημα και να καταστρωθεί το σχέδιο θεραπείας.

Η επιστημονική ομάδα αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων στο Νοσοκομείο Υγεία αποτελείται από συνεργαζόμενο Ορθοδοντικό, Γναθοπροσωπικό χειρουργό,Αναισθησιολόγο,Πλαστικό χειρουργό,Λαρυγγολόγο,Διατροφολόγο και Ψυχολόγο οι οποίοι συμβάλλουν κατά περίπτωση.

Έτσι αφού εντοπιστεί το πρόβλημα αν δηλαδή πρόκεται για ανώμαλη ανάπτυξη της άνω η της κάτω γνάθου η και των δύο μαζί και διαπιστωθεί ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση τότε ο ασθενής ξεκινά ορθοδοντική θεραπεία για προετοιμασία πριν τη χειρουργική επέμβαση .

Ο σκοπός της ορθοδοντικής προετοιμασίας είναι πρώτον να διευθετηθεί η οδοντική σύγκλειση των γνάθων έτσι ώστε μετά την χειρουργική επέμβαση να υπάρχει σταθερή οδοντική σύγκλειση και δεύτερον να διατηρήσει τη σταθερότητα του αποτελέσματος.

Η διάρκεια αυτής της ορθοδοντικής προετοιμασίας είναι περίπου 6 έως 9 μήνες. Αφού λοιπόν ο ασθενής προετοιμαστεί ορθοδοντικά λαμβάνονται γύψινα εκμαγεία των γνάθων του ασθενούς και μελετώνται οι χειρουργικές μετακινήσεις στο εργαστήριο(χειρουργική των εκμαγείων) όπου αυτές καταγράφονται με διαφόρους τρόπους ώστε να αναπαρασταθούν με ακρίβεια στο χειρουργικό πεδίο.

Συζητείται η περίπτωση με όλους τους εμπλεκομένους ειδικούς ώστε να αναλυθούν όλες οι διαστάσεις του προβλήματος από αναισθησίας, πλαστικής χειρουργικής,διατροφής ακόμη και από ψυχολογικής υποστήριξης και συλλογικά αποφασίζεται το τελικό σχέδιο θεραπείας.

Η εισαγωγή στο Νοσοκομείο Υγεία γίνεται την ίδια ημέρα της επέμβασης αφού έχει προηγηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος.

Η νοσηλεία αυτών των περιστατικών είναι από μία έως δύο ημέρες. Η επέμβαση γίνεται μέσα από το στόμα χωρίς τομές στο δέρμα και συνιστάται σε μετακινήσεις των γνάθων με τη βοήθεια ειδικών χειρουργικών εργαλείων υψηλής τεχνολογίας.

Η χρήση βιουλικών για ακινητοποίηση των οστών των γνάθων τα οποία μπορεί να είναι και απορροφήσιμα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα των μετακινήσεων και επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση των γνάθων μετεγχειρητικά Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος , η όλη μετεγχειρητική πορεία αυτών είναι ομαλή και εκείνο που απαιτείται είναι καλή διατροφική υποστήριξη με υδρική διατροφή και καλή στοματική υγιεινή. Η περίοδος επούλωσης είναι περίπου 4 – 6 εβδομάδες και το σημαντικότερο είναι ότι αυτές οι επεμβάσεις είναι ανώδυνες.

Σήμερα με την αυξημένη εμπειρία και την πρόοδο της τεχνολογίας δεν απαιτείται ακινητοποίηση των γνάθων όπως συνηθίζαμε παλαιότερα και ο χρόνος νοσηλείας έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Η επεμβάσεις αυτών των τύπων είναι ιδιαίτερα ανεκτές από τους ασθενείς και προσφέρουν σταθερό και προβλέψιμο αποτέλεσμα, πού βελτιώνει την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ