Θεραπείες / Στοματολογία

Προβλήματα μετά την τοποθέτηση ολικών οδοντοστοιχιών στο στόμα.
15.01.2012 | Omnipress
Προβλήματα μετά την τοποθέτηση ολικών οδοντοστοιχιών στο στόμα.
Κάθε ασθενής που αναμένει την τελική παράδοση των οδοντοστοιχιών του, πρέπει να γνωρίζει ότι η συνεργασία με τον οδοντίατρο δεν τελειώνει. Η μάσηση, η ομιλία και το χαμόγελο που έχει διαταραχθεί λειτουργικά με την απώλεια των δοντιών, σταδιακά θα αποκατασταθούν. Απαιτείται όμως ένα χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα προσαρμοσθεί στη νέα κατάσταση το στοματογναθικό νευρομυϊκό σύστημα και ο οδοντίατρος θα ακούσει τα προβλήματα και θα δώσει λύσεις.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι:

  • δυσανεξία και πόνος
  • μειωμένη συγκράτηση
  • κακή αισθητική απόδοση
  • κροτάλλισμα
  • δυσκολία πρόσληψης και λειοτρίβησης της τροφής
  • μειωμένη φωνητική απόδοση
  • ναυτία –έμετος

Ο πόνος είναι το γνωστό δυσάρεστο αίσθημα, ενώ η δυσανεξία είναι μια κατάσταση γενικής ανησυχίας σε κάποιο διάχυτο ελαφρύ πόνο, όπως π.χ. όταν φοράμε καινούργια γυαλιά ή παπούτσια. Ο πόνος προκαλείται από κάποιο συγκεκριμένο αίτιο το οποίο ο οδοντίατρος θα εντοπίσει και θα αφαιρέσει.

Η δυσανεξία μπορεί να οφείλεται σε υπερευαισθησία του βλεννογόνου της περιοχής ή του ίδιου του ατόμου, όπως συμβαίνει σε ηλικιωμένα άτομα με μακροχρόνια απουσία των δοντιών ή σε γυναίκες που βρίσκονται στην κλιμακτήριο ή και σε κάποια αλλεργική αντίδραση.

Μειωμένη συγκράτηση λέμε ότι εμφανίζει μία οδοντοστοιχία, όταν αφαιρείται εύκολα από το στόμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ξηροστομία ή όταν η οδοντοστοιχία καταλαμβάνει μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση από αυτή που πρέπει. Η αποκατάσταση της αισθητικής του προσώπου και του χαμόγελου είναι ένας βασικός στόχος της οδοντοστοιχίας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε αποκατάσταση του χαμόγελου των νεανικών χρόνων. Ειδικά όταν το άτομο έχει μείνει χωρίς δόντια για πολύ καιρό. Το δέρμα και οι μύες του προσώπου χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα, μετά την τοποθέτηση των οδοντοστοιχιών, για να αποκτήσουν πάλι τον τόνο τους. Αν πάλι από τη συνεργασία ασθενή-γιατρού δεν έγινε σωστή επιλογή π.χ. των προσθίων δοντιών, τότε ίσως θα πρέπει αυτά να αντικατασταθούν, ώστε να μην προκαλείται δυσφορία.

Το κροτάλλισμα των οδοντοστοιχιών πολλές φορές οφείλεται σε δυσκολία του νευρομυϊκού συστήματος να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες μάσησης και ομιλίας, γεγονός που συνήθως εξαφανίζεται με την πάροδο των ημερών. Μπορεί όμως να οφείλεται σε κάποιο γενικό νόσημα,όπως είναι η νόσος του Parkinson.

Οι αρχικές δυσκολίες στο δάγκωμα και στο μάσημα της τροφής είναι αναμενόμενες. Η μάσηση είναι μία συνήθεια που μαθαίνεται και σιγά –σιγά εκτελείται αυτόματα. Με την απώλεια των δοντιών τα νεύρα και οι μύες μεταβάλλουν τη λειτουργία τους και πρέπει πάλι να την αλλάξουν, όταν τοποθετηθούν οι οδοντοστοιχίες. Αυτό απαιτεί ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής. Η παράκαμψη του δαγκώματος- κατάτμησης της τροφής είναι αναγκαία. Η πρόσληψή της πρέπει να γίνεται σε μικρά κομματάκια (με τη βοήθεια μαχαιριού) και να είναι μαλακή. Δεν θα πρέπει να υπάρχει υποψία προσωπικής αδυναμίας ή αποτυχίας της οδοντοστοιχίας, γιατί αυτό μειώνει τη δυνατότητα προσαρμογής ή αποδοχής της πρόσθετης εργασίας.

Το πρώτο καιρό θα πρέπει ο νέος χρήστης οδοντοστοιχιών να κάθεται μόνος του στο τραπέζι . Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν τα προβλήματα να οφείλονται σε κάποια σφάλματα κατασκευής. αυτά θα τα μελετήσει ο οδοντίατρος και θα δώσει λύσεις.

Η μειωμένη φωνητική απόδοση είναι επίσης ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί μετά την τοποθέτηση μίας νέας οδοντοστοιχίας .Όπως ξέρουμε σε κάθε άτομο υπάρχουν ορισμένες θέσεις- κλειδιά της γλώσσας, όταν προφέρουμε τους διάφορους φθόγγους .Οι θέσεις αυτές συνδυάζονται με τα τόξα των δοντιών στην άνω και κάτω γνάθο. Ο έλεγχος της φωνητικής απόδοσης γίνεται κατά την διάρκεια της δοκιμής της οδοντοστοιχίας, πότε υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης τροποποίησης των τόξων και της θέσης των δοντιών, που είναι ακόμα στα κεριά. Σε αυτό το στάδιο πρέπει ο ασθενής να συνεργαστεί με το γιατρό, ώστε να πραγματοποιηθούν οι σωστότερες φωνητικές δοκιμές, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι θα απαιτηθεί λιγότερος χρόνος προσαρμογής της γλώσσας. Αυτό θα γίνει ευκολότερα και συντομότερα, αν μετά την τοποθέτηση της οδοντοστοιχίας διαβάζουμε την εφημερίδα ή κάποιο βιβλίο δυνατά, μόνοι μας σε κάποιο δωμάτιο. Τέλος ο έμετος και η ναυτία οφείλονται κυρίως σε ψυχολογικούς λόγους προσαρμογής του ατόμου με τις οδοντοστοιχίες και λιγότερο στην υπερέκταση του οπίσθιου ορίου της οδοντοστοιχίας, το οποίο άλλωστε διορθώνεται άμεσα από τον οδοντίατρο. Οι συζητήσεις μεταξύ ασθενή και γιατρού, από τις πρώτες φάσεις κατασκευής των οδοντοστοιχιών, θα βοηθήσουν ώστε η προσαρμογή στις νέες συνθήκες λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος να γίνει ευκολότερα και συντομότερα.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ