Φροντίδα

Καθημερινή οδοντική φροντίδα
30.01.2012 | Omnipress
Καθημερινή οδοντική φροντίδα
Έχετε ακούσει τη φράση πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Όσον αφορά την Οδοντιατρική, η καθημερινή οδοντική φροντίδα είναι προληπτική θεραπεία. Η οδοντική φροντίδα αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της Προληπτικής Οδοντιατρικής-και περιλαμβάνει περισσότερα από το τυπικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος. Η στοματική υγιεινή, η οδοντιατρική θεραπεία και η διατροφή αποτελούν μέρος της οδοντικής σας φροντίδας. Κι αφού η οδοντική υγεία σχετίζεται άμεσα με τη συνολική υγεία, η καθημερινή οδοντική φροντίδα αποτελεί επίσης μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η καθημερινή οδοντική φροντίδα αποτελεί το κλειδί για ένα υγιές χαμόγελο. Αν αναζητείτε να βελτιώσετε το χαμόγελό σας, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο της περιοχής. Ελέγξτε τις καθημερινές οδοντιατρικές λύσεις που θα σας προτείνει και ξεκινήστε να σχεδιάζετε την καθημερινή σας οδοντική φροντίδα. Δεν είναι ποτέ αργά να βελτιώσετε την οδοντική σας υγεία κι έτσι μπορείτε να σχεδιάσετε από σήμερα τη δική σας οδοντική φροντίδα.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Όταν σκέφτεστε τη συνολική σας υγεία, μπορεί να θεωρείτε πως τα δόντια αποτελούν ή δεν αποτελούν ένα κομμάτι της εξίσωσης. Η αλήθεια είναι πως η οδοντική υγεία σχετίζεται με τη συνολική υγεία με τρόπους που δε φαντάζεστε. Για παράδειγμα, η περιοδοντική νόσος μπορεί να συνδέεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα ουλικά νοσήματα έχουν συνδεθεί με πρόωρες γεννήσεις και τα στοματικά νοσήματα μπορεί να καταστήσουν δυσκολότερη την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Αλλαγές στον τρόπο ζωής που βελτιώνουν τη συνολική υγεία μπορεί επίσης να βελτιώσουν και την οδοντική σας υγεία.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τη συνολική και την οδοντική υγεία;

Ένας εύκολος τρόπος είναι να πίνετε άφθονο, φθοριωμένο νερό. Το νερό ξεπλένει τα βακτήρια και τα υπολείμματα που προκαλούν τερηδόνα από το στόμα σας. Επίσης, διατηρεί το στόμα και το σώμα σας ενυδατωμένο και βελτιώνει τη σιαλική ροή, που αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την καταπολέμηση των ιών.

Ποιες οδηγίες οδοντικής και συνολικής υγείας είναι σημαντικές για τις γυναίκες;

Αν σχεδιάζετε ή είστε ήδη έγκυος, είναι σημαντικό η συνολική κι η οδοντική σας υγεία να βρίσκονται σε άριστα επίπεδα. Η καλή συνολική υγεία βοηθά σε μία καλή εγκυμοσύνη και η καλή οδοντική υγεία μπορεί να εμποδίσει τα ουλικά νοσήματα, που μπορεί να συνδέονται με πρόωρες γεννήσεις. Οι γυναίκες με κίνδυνο οστεοπόρωσης μπορεί να εμφανίζουν επίσης απώλεια οστικής πυκνότητας στη γνάθο που προσβάλλει στη συνέχεια τα δόντια. Αλλά υπάρχουν ορισμένα στοιχεία τα οποία οι γυναίκες μπορούν να κάνουν για πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη βελτίωση της συνολικής υγείας: η λήψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, βιταμίνη D και φωσφόρο, η αποφυγή ή ελαχιστοποίηση της πρόσληψης αλατιού, η διακοπή του καπνίσματος κι η τακτική άσκηση.

Πώς συνδέεται ο διαβήτης με τη στοματική μου υγεία;

Η σχέση σακχαρώδη διαβήτη με την ουλική νόσο αποτελεί άριστο παράδειγμα της σχέσης στοματικής και γενικής υγείας. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο ευπαθή σε περιοδοντική νόσο και σοβαρά ουλικά νοσήματα μπορεί να αναστείλουν τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης του αίματος και να συμβάλλουν στην εξέλιξη της ουλικής νόσου. Έτσι αν εμφανίζετε ένα συστηματικό νόσημα είναι ακόμη πιο σημαντικό να κάνετε ενέργειες που είναι καλές για τη συνολική και την οδοντική σας υγεία.

ΠΗΓΗ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Η επισκεψή σας στον οδοντίατρο

Είναι γνωστό πως κανείς δεν ενθουσιάζεται με μία επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αλλά με τις εξελιγμένες σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνολογίες, μία οδοντιατρική επίσκεψη δεν αξίζει να την θεωρούμε "φόβητρο".

Καθαρισμός Ανάμεσα στα Δόντια

Καθαρίζουμε καθημερινά τις επιφάνειες μεταξύ των δοντιών (μεσοδόντια) χρησιμοποιώντας το ειδικό οδοντόνημα ή άλλα μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού (βούρτσες μεσοδοντίων, ειδικές οδοντογλυφίδες). Η εισαγωγή του νήματος ανάμεσα στα δόντια γίνεται ήπια και χωρίς πίεση.

Προϊόντα Στοματικής Υγιεινής

Αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με το βούρτσισμα και τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών, τα προϊόντα που παρουσιάζουμε στη συνέχεια, μας βοηθούν να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τερηδονισμού των δοντιών και να κάνουμε το χαμόγελο μας πιο λαμπερό.

Σωστό Βούρτσισμα

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας μία μέτρια έως μαλακή οδοντόβουρτσα και μία οδοντόκρεμα που να περιέχει φθόριο. Το μέγεθος της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να φθάνει σε όλες τις επιφάνειες όλων των δοντιών του στόματος.

Υγιεινή και Φροντίδα

Κάθε τι που υπάρχει γύρω μας, για να διατηρηθεί γερό και όμορφο, χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα του. Το ίδιο ισχύει και για το χαμόγελο μας και φυσικά και για τα δόντια μας. Για να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή και το χαμόγελο μας λαμπερό, επιβάλλεται η σωστή και τακτική φροντίδα του στόματος μας συνολικά.